Onderzoek

Osteopathisch onderzoek

osteopathie onderzoek
Osteopathie onderzoek

Aan een osteopathische behandeling gaat een uitgebreid onderzoek vooraf. Om vast te stellen wat er met u aan de hand is doet de osteopaat eerst een specifiek onderzoek.

Vraaggesprek

Dit onderzoek begint met een uitgebreid vraaggesprek. Daarbij wil de osteopaat weten wat de klachten of symptomen zijn en ook van de voorgeschiedenis. Door het vraaggesprek kan de osteopaat een beeld vormen van wat de oorzaak van de klachten kan zijn en krijgt de osteopaat een indruk van de algehele gezondheid. De osteopaat kijkt niet alleen lokaal naar de klachten. Door de mens  als geheel te beoordelen, kan de osteopaat vaak verschillende symptomen aan elkaar relateren die op het eerste gezicht geen verband met elkaar lijken te hebben.

Lichamelijk onderzoek

Na het vraaggesprek wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd waarbij de osteopaat op een rustige manier de weefsels in het lichaam onderzoekt. Het lichamelijk onderzoek kan het best uitgevoerd worden met de bovenkleding uit en met het ondergoed aan. Mocht dit bezwaarlijk zijn dan kunt u overleggen met de therapeut of loszittende, niet knellende kleding ook mogelijk is.

Middels diverse klinische testen wordt nauwkeurig onderzocht waar de klachten vandaan komen en wat de onderliggende oorzaak hiervan is. Bij het lichamelijk onderzoek worden ook alle lichaamsweefsels getest op beweeglijkheid. De osteopaat doet dit op een rustige wijze met behulp van zijn handen. Hoe bewegen de verschillende gewrichten, organen, zenuwen en andere weefsels? Kan het lichaam ontspannen?

Daarnaast wordt onderzocht of er sprake kan zijn van onderliggende medische aandoeningen. Mocht het nodig zijn dat er aanvullend medisch onderzoek gedaan wordt, dan zal de osteopaat met uw huisarts of behandelend specialist contact opnemen.

Behandelvoorstel

Aan de hand van het lichamelijk onderzoek wordt vastgesteld wat de onderliggende oorzaak is van de klachten en symptomen. Welke weefsels zitten vast, bewegen niet optimaal of zijn te gespannen? Als duidelijk is waar de klachten vandaan komen, kan een behandelplan opgesteld worden. Dit plan wordt met u besproken. Daarbij legt de osteopaat uit hoe de klachten veroorzaakt worden en wat osteopathie kan betekenen. Tevens hebt u uiteraard de mogelijkheid tot het stellen van vragen of om waar nodig meer uitleg te krijgen.

Osteopathie onderzoek: Wetenschappelijke onderbouwing

Het positieve effect van osteopathie op de gezondheid wordt in toenemende mate door wetenschappelijk onderzoek ondersteund en bewezen.