Behandeling

Behandeling osteopathie

Behandeling

behandeling osteopathie
Behandeling osteopathie

Na het osteopathisch onderzoek en het bespreken van het behandelvoorstel zal de osteopaat de behandeling starten. De osteopaat zal duidelijk uitleggen wat er gedaan wordt en ervoor zorg dragen dat de behandeling zo ontspannen mogelijk verloopt.

Osteopathie is voor mensen van jong tot oud. Al vanaf de geboorte is het lichaam onderhevig aan verstorende inwerkingen van buitenaf met mogelijk functieverlies van diverse weefsels en lichaamssystemen als gevolg. Een behandeling door een osteopaat is gericht op het herstellen van de bewegingsfunctie die verloren is gegaan en daarmee het herstel van een evenwichtige gezondheid.

Op een rustige manier worden de weefsels met de handen ontspannen en losgemaakt. Daarbij is het mogelijk dat de osteopaat gaat behandelen op een plaats waar u geen directe klachten of symptomen heeft. Dit heeft te maken met het feit dat de osteopaat het lichaam als geheel bekijkt bij het ontstaan van klachten. Vaak zit de oorzaak van de klachten niet op de plaats van de symptomen.

Preventief

Osteopathie
Behandeling osteopathie

Van de behandeling door een osteopaat kan ook een preventieve werking uitgaan. Klachten worden namelijk voorafgegaan door functieverlies, dat zich uit in een verstoring van de normale soepelheid van gewrichten, spieren, organen en andere weefsels. Vroegtijdig behandelen van dit bewegingsverlies kan voorkomen dat het lichaam in een later stadium klachten ontwikkelt. De osteopaat zal de vastzittende weefsels die uit het onderzoek naar voren kwamen weer soepel maken en in beweging brengen. Het beste kunt u voor en na de behandeling zorgen voor voldoende vochtinname. Dit vergroot het effect van de behandeling.1

1. Onderzocht door Parker et al. 2012 “Efficacy of Osteopathic Manipulative Treatment for Low Back Pain in Euhydrated and Hypohydrated Conditions: A Randomized Crossover Trial”

DUUR EN FREQUENTIE

Behandeling osteopathie
Behandeling osteopathie

Na 3 tot 4 behandelingen is normaal gesproken al duidelijke verbetering merkbaar. Meestal zijn tussen de 4 en 6 behandelingen voldoende voor het behandelen van de klachten. Bij hardnekkige of langdurige klachten kan volledig herstel langer op zich laten wachten en is het soms nodig om na een bepaalde periode een vervolgbehandeling te plannen. Het doel is altijd om het lichaam zo gezond mogelijk te houden met minimale ondersteuning of behandeling van de osteopaat.

Mocht na ongeveer 4 behandeling onverhoopt geen duidelijke verbetering van klachten optreden, dan kunnen we indien gewenst een collega uw klachten laten beoordelen als second opinion. Mocht osteopathie niet de juiste behandelmethode blijken te zijn, dan zullen we samen met u kijken wat de beste vervolgstap is.

Middels het behandelen streeft de osteopaat ernaar het lichaam weer een nieuw evenwicht te geven met als doel de weg naar de gezondheid te versterken.

REACTIES NA DE BEHANDELING

Na een osteopathische behandeling kan u op verschillende manieren reageren. Het kan ook voorkomen dat er een tijdelijke klachtentoename is, alvorens de klachten afnemen waarvoor u behandeld wordt. De osteopaat zal u ook adviezen meegeven om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Mocht u vragen hebben na een behandeling en over de eventuele nareactie, dan kunt u uiteraard altijd contact opnemen met uw osteopaat voor overleg.