Wat is manuele therapie bij baby’s en kinderen?

Manuele therapie bij baby’s en kinderen

Manuele therapie bij baby's en kinderen
Manuele therapie bij baby’s en kinderen

Manuele therapie is een aparte opleiding die je kunt volgen na de opleiding fysiotherapie. De manuele therapie is gespecialiseerd in gezondheidsproblemen in relatie tot stoornissen in de beweeglijkheid van de gewrichten van de wervelkolom en de armen en benen (extremiteiten). Na de opleiding tot manueel therapeut hebben de manueel therapeuten binnen Sens Gezondheidszorg® de opleiding kinder-manuele therapie gevolgd, hierdoor zijn zij gespecialiseerd in het behandelen van baby’s en kinderen. Ze zijn allen geregistreerd in het register kinder-manueel therapeut.

Kinder-manuele therapie bij baby’s en kinderen, richt zich met name op het herstellen van de beweeglijkheid van de gewrichten van de wervelkolom. Een functiestoornis in de nekwervelkolom veroorzaakt een abnormale rek op banden, kapsels, spieren en daardoor voor incorrecte informatie, komend vanuit de eerder genoemde structuren. Het brein kan daardoor voor een niet correcte aan- of bijsturing zorgen met problemen in het bewegen tot gevolg. Daarnaast veroorzaakt het ook vaak pijn bij bewegen van de nek en/of het hoofd.

Een kinder-manueel therapeut onderzoekt en behandelt met zijn handen de gewrichten middels rustige en gerichte technieken om de beweeglijkheid te optimaliseren.
Tevens zal de kinder-manueel therapeut adviezen geven omtrent de beste houding en beweging voor uw baby of kind.

Onderzoek bij baby’s en kinderen

Het kinder-manueel therapeutisch onderzoek bij baby’s en kinderen, zal beginnen met een screening, gevolgd door het vraaggesprek en het onderzoek. Daarna zal in overleg met u en uw kind de gegevens uit het onderzoek besproken worden. Als uit het onderzoek blijkt dat het starten van een behandeling zinvol kan zijn, zal er een behandelvoorstel aan u voorgelegd worden, afgestemd op u baby of kind.
Klik hieronder voor meer informatie over het onderzoek bij baby’s en kinderen.

Manuele therapeutisch onderzoek bij baby's en kinderen

Behandeling bij baby’s en kinderen

Als u akkoord gaat met het gedane behandelvoorstel dan zal de kinder-manueel therapeut de behandeling van uw baby of kind starten. De kinder-manueel therapeut zal enkel veilige en rustige technieken gebruiken die bijdragen aan het weer soepel en beweeglijk krijgen van de gewrichten en spieren rondom de gewrichten.

Klik hieronder voor meer informatie over de behandeling bij baby’s en kinderen.

Behandeling bij baby's en kinderen

Oorzaak van de klacht

Uit wetenschappelijke studies blijkt, dat het functioneren van de bovenste nekgewrichten van groot belang is voor de houdings- en motorische ontwikkeling van de pasgeborene. In de eerste maanden van de baby zijn deze gewrichtjes ook belangrijk voor een goede zuig- en slikreflex. De stoornis van de beweeglijkheid van de nek dienen behandeld te worden om een goede motorische ontwikkeling te krijgen. Aanhoudende bewegingsproblemen in deze regio, kunnen ook veel klachten veroorzaken bij jonge kinderen alsook volwassenen.

Klik hieronder voor meer informatie over de verschillende klachten bij baby’s en kinderen, waarvoor u bij een kinder-manueel therapeut terecht kunt.

Klachten bij baby's en kinderen