Onderzoek

Onderzoek osteopathie bij baby’s en kinderen

Om vast te stellen wat er met uw baby of kind aan de hand is doet de osteopaat eerst een specifiek onderzoek osteopathie bij baby’s en kinderen.

Vraaggesprek

Onderzoek osteopathie baby's en kinderen
Onderzoek osteopathie bij baby’s en kinderen

Dit onderzoek begint met een uitgebreid vraaggesprek. Daarbij wil de osteopaat weten wat de klachten of symptomen zijn en ook hoe de zwangerschap is gegaan, de bevalling, hoe het slaappatroon, voedingspatroon en ontlastingspatroon zijn en of er andere medische oorzaken zijn. Ook wil de osteopaat weten of er ongelukken gebeurd zijn en hoe uw baby of kind zich lichamelijk en geestelijk ontwikkelt. Door het vraaggesprek kan de osteopaat al een beeld vormen van wat de oorzaak van de klachten kan zijn en krijgt de osteopaat een indruk van de algehele gezondheid. De osteopaat kijkt niet alleen lokaal naar de klachten. Door de baby of kind als geheel te beoordelen, kan de osteopaat vaak verschillende symptomen aan elkaar relateren die op het eerste gezicht geen verband met elkaar lijken te hebben. Zo kan een moeizame geboorte zorgen voor vastzittende spieren in de nek. Deze spieren kunnen op een zenuw, die vanuit de nek naar de buik gaat, drukken waardoor een baby met krampen te maken krijgt. De osteopaat zal dan niet alleen de buik onderzoeken en behandelen, maar juist ook de nek. Door de nek los te maken en de druk van de zenuw te halen, zullen de darmkrampen dan ook verminderen of verdwijnen.

Lichamelijk onderzoek

Na het vraaggesprek wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd waarbij de osteopaat op een rustige manier  de weefsels in het lichaam onderzoekt. Hoe bewegen de verschillende gewrichten, organen, zenuwen en andere weefsels? Kunnen de spieren goed ontspannen? Heeft de schedel nog vastzittende delen na de geboorte en bewegen de fontanellen goed? Ook wordt onderzocht of er sprake kan zijn van onderliggende medische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld heupdysplasie.

Mocht het nodig zijn dat er aanvullend medisch onderzoek  gedaan wordt, dan zal de osteopaat met de huisarts, consultatiebureauarts of behandelend specialist contact opnemen.

Behandelvoorstel

Aan de hand van het lichamelijk onderzoek wordt vastgesteld wat de onderliggende oorzaak is van de klachten en symptomen. Welke weefsels zitten vast, bewegen niet optimaal of zijn te gespannen? Als duidelijk is waar de klachten vandaan komen, kan een behandelplan opgesteld worden. Dit plan wordt met u besproken. Daarbij legt de osteopaat uit hoe de klachten veroorzaakt worden en wat osteopathie kan betekenen. Tevens hebt u uiteraard de mogelijkheid om vragen te stellen of om waar nodig meer uitleg te krijgen.