Behandeling

Behandeling manuele therapie bij baby’s en kinderen

Behandeling manuele therapie baby's en kinderen
Behandeling manuele therapie baby’s en kinderen

Behandeling

Indien er uit het onderzoek blijkt dat er een verminderde beweeglijkheid is van de wervelkolom, armen of benen dan is kinder-manueel therapie de aangewezen therapievorm om de beweeglijkheid te optimaliseren.

Er worden in de kinder -manueel therapeutische behandeling van de baby’s en kinderen geen harde manueel therapeutische technieken (“kraken”) gebruikt maar enkel mobiliserende zachte technieken. Men kan zeker stellen dat hier sprake is van een veilige behandelvorm. Bij zuigelingen zal vaak de nek worden behandeld. De kinder-manueel therapeut zal de intensiteit laten ervaren aan de ouders, zodat ervaren wordt dat er enkel zachte technieken gehanteerd worden. De behandeltechnieken verschillen verder niet van de technieken bij volwassenen enkel zal de intensiteit veel milder zijn.
Om uw kind een zo vertrouwd en prettig mogelijk gevoel te geven, vragen wij u als ouder om tijdens de sessie(s) aanwezig te zijn.

Duur/frequentie van de behandeling

Behandeling manuele therapie baby's en kinderen
Behandeling manuele therapie baby’s en kinderen

Na gemiddeld 3 tot 5 behandelingen is er doorgaans sprake van een duidelijke verbetering/normalisering van de beweeglijkheid van de gewrichten. Bij zuigelingen zal na enige dagen/weken ook een duidelijke verandering dienen te ontstaan in de (voorkeurs-)stand van het hoofd.

De behandeling zal maximaal een half uur duren en na 1-2 weken willen we u en uw kind graag terug zien. In die tussenliggende periode mag u zelf aan de slag met de gegeven adviezen. De tips bij zuigelingen over het voeden, troosten en plaatsing van het bedje/box en de gegeven oefeningen om de tegengestelde beweging aan de voorkeurshouding uit te lokken dient u zelf uit te voeren. Deze tips kunnen naar behoefte eventueel met behulp van een kinderfysiotherapeut begeleid worden.

Het blijkt dat, hoe jonger uw kindje wordt behandeld, hoe sneller resultaat tot stand komt.

Reacties na de behandeling

Behandeling manuele therapie baby's en kinderen
Behandeling manuele therapie baby’s en kinderen

Bij zuigelingen is vaak direct een reactie merkbaar. Mogelijk dat de beweeglijkheid meteen duidelijk verbeterd waardoor meerdere klachten direct of in de loop van de daarop volgende dagen verminderen of verdwijnen. Tijdens de behandeling kan de zuigeling zichzelf uiten door middel van huilen. Dit kan een reactie zijn op het bewegen van gebieden die beperkt zijn en/of waar meer spanning aanwezig is. De technieken zijn zacht en rustig en zullen de baby geen pijn doen. Ook kan het zo zijn, dat bepaalde klachten na de behandeling tijdelijk wat toenemen, dit is een reactie van het lichaam op de behandeling en geeft aan dat de behandeling aan slaat, dus een positief effect.

Bij kinderen kunnen lichte klachten als een milde spierpijn, stijfheid of vermoeidheid optreden, maar dit zal wellicht enkele dagen zijn en vanzelf overgaan.

Samenwerking kinderfysiotherapeut

Vaak wordt ook de kinderfysiotherapeut ingeschakeld. Deze kan u nog extra adviezen geven betreffende de juiste houding. Ook kan de kinderfysiotherapeut oefeningen meegeven aan de ouders om symmetrie van het lichaam te stimuleren.
Klik hieronder voor meer informatie over kinderfysiotherapie.