Behandeling

De behandeling manuele therapie

Behandeling manuele therapie
Behandeling manuele therapie

Het doel van de behandeling manuele therapie is het optimaliseren van de bewegingsvrijheid van de gewrichten. Door een verbetering van deze beweeglijkheid zullen de klachten direct kunnen verminderen of verdwijnen. Ook zal door een behandeling manuele therapie uw houding en uw algehele beweeglijkheid verbeteren.

Manuele therapie SOMT

De manueel therapeut SOMT heeft een aantal specifieke technieken die op de gewrichten kunnen worden toegepast. De volgende technieken worden binnen een behandeling manuele therapie gehanteerd:

  • passieve mobilisatie: het uitvoeren van een rustige beweging van het gewricht door de manueel therapeut, met als doel de beweeglijkheid van het gewricht te herstellen.
  • manipulatie: een korte snelle beweging van het gewricht die vaak gepaard kan gaan met een hoorbare ‘klik’. Het is een veilige behandelmethode mits uitgevoerd door een geregistreerd manueel therapeut. Een manipulatie zorgt voor een direct herstel van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn.

    Behandeling manuele therapie
    Behandeling manuele therapie

Daarnaast geeft de manueel therapeut u ook adviezen of oefeningen en worden de spieren ook behandeld.

Manuele therapie volgens Utrechtse School / Methode van der Bijl

Tijdens de behandeling manuele therapie zullen een groot aantal gewrichten van het lichaam behandeld worden om de totale balans van het bewegen te herstellen. De gewrichten worden bewogen op een zeer precieze, subtiele manier, afgestemd op uw persoonlijke manier van bewegen en de gewrichtsbeperkingen die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen.

Tijdens de eerste afspraak vindt het onderzoek en de eerste behandeling manuele therapie plaats. Over het algemeen zal de tijd tussen twee behandelingen minimaal twee weken bedragen. Deze periode is noodzakelijk om het lichaam voldoende tijd te geven een nieuwe balans te vinden en krijgt het zelfgenezend vermogen van het lichaam de ruimte zijn werk te doen.

Behandeling manuele therapie
Behandeling manuele therapie

Na 2-4 behandelingen wordt bekeken of er voldoende verbetering/verandering is opgetreden. Als dit niet het geval is, wordt de behandeling in overleg met u gestopt. Treedt er wel voldoende verbetering op dan zal de behandeling voortgezet worden, uiteraard in overleg met u.

Reacties na de behandeling

Direct na de behandeling tot enkele dagen later kunt u last kunnen krijgen van spierpijn, stijfheid en andere klachten zoals bijvoorbeeld een onevenwichtig gevoel. Dit zijn normale reacties na een behandeling. Ook kunnen er nog andere na-reacties optreden, maar dit is een positief effect; de behandeling heeft effect. Mocht u het toch niet vertrouwen, neem dan even contact op met uw manueel therapeut.