Wat is craniosacraal therapie?

Craniosacraal therapie

Craniosacraaltherapie
Craniosacraaltherapie

Wat is craniosacraaltherapie ? Craniosacraal betekent dat de schedel en het heiligbeen samen een eenheid vormen met de hersen- en ruggenmergvliezen (bindweefsel). Hierbinnen bevindt zich hersen- en ruggenmergvloeistof.  Ook in de rest van ons lichaam zit overal bindweefsel, dat als een elastisch web alles met elkaar verbindt. Elke zenuw, elk orgaan, elk bloedvat is bekleed met bindweefsel dat daarmee een bindende factor is in ons lichaam. Het beschermt, geeft steun en houdt alle onderdelen bij elkaar en van elkaar gescheiden.

Essentieel is dat het bindweefsel kan meebewegen tijdens onze bewegingen, zoals lopen, zitten en sporten, werken en zelfs ademen. Daar waar het bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen, ontstaan vroeg of laat problemen.

Allerlei gezondheidsklachten kunnen verstoringen in de beweeglijkheid van het bindweefsel veroorzaken en andersom. Het kan om concrete klachten gaan, maar vaak zijn ze onduidelijk en zit je gewoon niet lekker in je vel. Of je energie sijpelt langzaam maar zeker uit je lijf.

Het uitgangspunt van de craniosacraaltherapie is dat het lichaam het vermogen heeft om zichzelf te herstellen. Net zoals u dat bijvoorbeeld kunt ervaren wanneer u zich heeft gesneden in uw vinger en uw huid zich herstelt.

Dit natuurlijke proces van zelfgenezend vermogen kan verstoord zijn door een ongeluk of operatie, bij ziekte, stress en emotionele gebeurtenissen van bijvoorbeeld verlies, verdriet, angst en boosheid. Of mogelijk door langdurig gebruik van voeding die minder goed te verteren is door het lichaam.

In deze situatie kan craniosacraal therapie bevorderend werken voor het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

De craniosacraal therapeut ziet het lichaam, ziel en geest als een geheel met het bindweefsel als verbindend element. Door dit weefsel van de voeten naar de schedel te volgen, voelt de therapeut waar de verstoringen zitten. Met zachte aanrakingen en subtiele bewegingen bevordert de therapeut het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Dit gaat soms gepaard met een fysieke of emotionele ontlading wat daarna ontspanning als resultaat heeft. Het bindweefsel krijgt weer zijn ruimte en beweeglijkheid waardoor het lichaam de mogelijkheid krijgt weer te gaan herstellen.

Onderzoek

Het doel van het onderzoek is de oorzaak van uw klachten op te sporen. Het onderzoek zal beginnen met een vraaggesprek. Daarna volgt het onderzoek van uw gehele lichaam. De craniosacraal therapeut is gespecialiseerd in het bepalen van de beweeglijkheid van de schedelbotten en de mate van spanning in het craniosacraal systeem en de in de rest van het lichaam. Heeft u meer psycho-emotionele klachten, dan zal hier tijdens het vraaggesprek meer de nadruk op liggen.

Klik hieronder voor meer informatie over het onderzoek.

Behandeling

Een behandeling craniosacraal therapie is er op gericht de beweeglijkheid van het craniosacraal systeem en alle andere hieraan verbonden weefsels, te optimaliseren. Met zachte behandeltechnieken zal de therapeut de weefsels bewegen om zo meer ontspanning te krijgen waardoor de functie kan verbeteren. Naast lichamelijke beperkingen, richt craniosacraal therapie zich ook op psycho-emotionele klachten. Deze worden behandeld middels de Somato Emotional Release (SER).
Klik hieronder voor meer informatie over de behandeling.

Behandeling Craniosacraal therapie

Oorzaak van de klacht

De oorzaak van de klacht is vaak te vinden in een toegenomen spanning op een of meerdere plaatsen in het lichaam. Door deze spanning kan er een bewegingsprobleem ontstaan van verschillende weefsels in het lichaam. Dit uit zich dan bijvoorbeeld in: een stijve nek, een tenniselleboog of pijn in de onderrug. Ook kunnen deze bewegingsproblemen invloed hebben op belangrijke lichaamsfuncties. Dit uit zich dan bijvoorbeeld in: darmproblemen, migraine of vermoeidheid. Door het niet voldoende uiten van deze emoties, kunnen deze bewust of onbewust opgeslagen worden in het lichaam. Dit kan op dat moment zelf, of (vaak) later, allerlei lichamelijke klachten veroorzaken.
Klik hieronder voor meer informatie over klachten waarmee u bij een craniosacraal therapeut terecht kunt.

Klachten

Grondlegger

Craniosacraal Therapie is ontwikkeld door John E. Upledger DO, OMM, osteopatisch arts en chirurg. Gedurende zijn carrière is Dr. John Upledger erkend als vernieuwer en als toonaangevend voorstander van onderzoek naar nieuwe therapieën. Met name door zijn onderzoek naar Craniosacraal therapie verwierf hij internationale faam.