Behandeling

De behandeling craniosacraal therapie

Behandeling Craniosacraaltherapie
Behandeling Craniosacraal therapie

De behandeling craniosacraal therapie heeft als doel meer ontspanning te verkrijgen in het bindweefsel van het lichaam, juist daar waar te veel spanning aanwezig is.
Tijdens de behandeling craniosacraal therapie richt de craniosacraal therapeut zich niet alleen op het craniosacraal systeem, maar ook op alle andere structuren in het lichaam, die via het bindweefsel met elkaar verbonden zijn, zoals: botten, spieren, gewrichten en organen.
Tijdens de behandeling maakt de therapeut onder andere gebruik van het craniosacraal ritme (CSR). Middels zachte, gerichte handgrepen wordt contact gemaakt met delen van het craniosacraal systeem (hoofd, rug of heiligbeen) of op andere plaatsen op het lijf (buik, armen of benen). Door de behandeling zal er een ontspanning van deze weefsels optreden zodat er meer ruimte in het lijf kan ontstaan. Zo zal de functie van de structuren kunnen verbeteren en kunnen pijnklachten verminderen of verdwijnen. Ook wordt het ‘zelfherstellend vermogen’ van het lichaam op deze manier de kans gegeven zijn werk te doen. Ook kan de behandeling een positief effect hebben op emotioneel gebied. Er wordt nauwlettend rekening gehouden met de natuurlijke manier van bewegen.

Somato Emotional Release (SER)

Somato Emotional Release (SER) is een logisch onderdeel van de craniosacraal therapie. Door de zachte aanraking kan opgebouwde spanning in het bindweefsel reageren en zoekt het de vrijheid van bewegen op. Zo ontstaat een soort beweging van het weefsel die heel lokaal kan zijn, maar ook het hele lijf in beweging mee kan nemen. In deze beweging, ook wel ‘unwinding’ genoemd, ontstaat contact met het oorspronkelijke trauma. Doordat het lijf zich weer ‘herinnert’ hoe de gebeurtenis was, zoals bijvoorbeeld een val van een trap of een pijnlijke emotionele herinnering. Door in de unwinding begeleid te worden middels een dialoog kan er bewustwording in onszelf plaatsvinden. Daarmee leidt deze unwinding tot vrijheid in ons bindweefsel en daarmee in ons lichaam en dat maakt dat we lekker in ons lichaam kunnen voortbewegen.

Coaching / gesprek

Tijdens de behandeling craniosacraal therapie kan er ook gebruik worden gemaakt van coachingstechnieken die u helpen met het creëren van meer duidelijkheid en structuur in uw leven op de momenten dat dit zelf even niet meer lukt. Middels praktische handvaten krijgt u weer meer zeggenschap over hetgeen er gebeurt. Ook kan er door middel van gesprekken meer duidelijkheid gecreëerd worden over de onderliggende oorzaken van uw klacht.

Duur / frequentie van de behandeling

De behandeling duurt 50-60 minuten. Over het algemeen zal de tijd tussen twee behandelingen minimaal twee weken bedragen. Deze periode is noodzakelijk om het lichaam voldoende tijd te geven een nieuwe balans te vinden. Tevens krijgt het zelfgenezend vermogen van het lichaam, de tijd om het probleem zelf op te lossen.
Doorgaans dient er binnen 2-4 behandelingen een duidelijke verandering en/of verbetering te zijn van uw klacht of klachten.

Reacties na de behandeling

Doordat er tijdens een SER (Somato Emotional Release) veel ‘los’ kan komen wat al maanden of jaren ‘vast’ heeft gezeten, kunnen er duidelijke reacties van het lichaam volgen. Dit kunnen pijnklachten zijn, maar ook misselijkheid, vermoeidheid, stijfheid of emotionele veranderingen. Hier hoeft u niet van te schrikken. Dit zijn normale reacties; het lichaam is zich aan het aanpassen aan de veranderde bewegingsmogelijkheden en daarmee de ‘nieuwe manier’ van bewegen. Vaak houden de klachten 1 of enkele dagen aan, waarna het weer wat rustiger wordt. Mocht u zich toch zorgen maken over bepaalde reacties, dan kunt u altijd uw craniosacraal therapeut om advies vragen.
Ook kan het zo zijn dat u helemaal geen ‘vervelend voelende reacties’ ervaart en dat u alleen een duidelijke verbetering ervaart na de behandeling of SER.