Behandeling whiplash met manuele therapie

Waarom manuele therapie bij whiplash klachten?

De manueel therapeut is in staat de aanwezige klachten en beperkingen te verlichten zowel op korte termijn als op lange termijn. Hierbij wordt gebruik gemaakt van manuele mobilisaties en spiertechnieken waarbij rekening wordt gehouden met de behandelintensiteit passend bij het actuele klachtenbeeld.

Verder kan de manueel therapeut u helpen op een verantwoorde manier te bewegen en uw activiteiten weer op te bouwen.

Onderzoek bij whiplash en manuele therapie

Wanneer u een Manueel therapeut van Sens Gezondheidszorg® consulteert, zal deze met u de klachten uitgebreid doornemen. Hierbij wordt gekeken naar het beloop sinds het ongeval en de klachten die daarbij zijn ontstaan. Ook worden de mobiliteit en bron van pijn worden onderzocht en wordt er gekeken naar eventuele ontstane beperkingen in activiteiten en participatie.

Behandeling whiplash met manuele therapie

De behandeling kan zeer divers zijn omdat deze wordt afgestemd op de klachten en verschijnselen. De belastbaarheid van de cliënt is hierbij erg belangrijk.

Behandeling whiplash met manuele therapie
Behandeling whiplash met manuele therapie

Een behandeling kan bestaan uit:

  • Mobiliseren van de wervelkolom
  • Manipuleren van de wervelkolom
  • Spiertechnieken van de nek en rugspieren
  • Adviseren in de belasting en belastbaarheid tijdens activiteiten en participatie

Voor welke klachten zoekt u contact?

De verschijnselen beginnen meestal binnen drie dagen na het ongeval. De meest voorkomende lichamelijke klachten bij een whiplash zijn:

  • Stijfheid van de nek (verminderde mobiliteit)
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Schouderpijn
  • Slaapstoornis
  • Rugpijn
  • Duizeligheid

Mogelijke bijkomende klachten bij een whiplash zijn:

  • Concentratieproblemen
  • Vergeetachtigheid
  • Geheugenstoornissen
  • Problemen met het vinden van woorden

Herstel whiplash en manuele therapie

Een onderscheid is gemaakt tussen patiënten met een normaal en een vertraagd herstel na een whiplash. Het normale herstel is het ‘gemiddelde’ of het ‘te verwachten’ beloop van de gevolgen van een whiplash. In de tijd is sprake van een verbetering van functies, activiteiten en participatie en afname van de pijn.

Bij een vertraagd herstel nemen de functies, de activiteiten en/of de participatie in de loop van de tijd niet toe en/of neemt de pijn niet af en het verband tussen de stoornissen, beperkingen en participatieproblemen is minder duidelijk.

De literatuur stelt dat er sprake is van een vertraagd herstel indien bij patiënten met gevolgen van een whiplash binnen vier weken geen vooruitgang op het niveau van activiteiten en participatie zichtbaar is.

Oorzaak whiplash en manuele therapie

Bekend is dat een whiplash kan ontstaat als je van achteren wordt aangereden in de auto maar een whiplash kan ook ontstaan door een heftige beweging opzij of naar achteren door ongelukken tijdens het sporten of thuis, bijvoorbeeld door een val van de trap. Door de klap wordt je hoofd naar achter geslagen en dan direct weer naar voren. Om preciezer aan te geven welke beweging het hoofd heeft gemaakt, noemen sommige artsen de whiplash ook wel acceleratieletsel (hoofd slaat voorover) of deceleratieletsel (hoofd slaat achterover).

Verwijzing/vergoeding/tarieven whiplash en manuele therapie

U kunt zonder verwijzing van uw huisarts of specialist terecht voor een onderzoek en/of behandeling fysiotherapie of manueel therapie. Een behandeling bij een van onze geregistreerde fysiotherapeuten wordt door alle Nederlandse zorgverzekeraars geheel vergoed uit het aanvullende pakket en valt niet onder het eigen risico.

Manueeltherapeuten bij whiplash

Kijk hier voor onze manueeltherapeuten: manuele therapie bij whiplash.

 

Referenties:

KNGF richtlijn, richtlijn fysiotherapie-whiplash, 2005.

Fitz-Ritson D. Phasic exercises for cervical rehabilitation after ‘whiplash’ trauma. J. Manipulative Physiol Ther 1995.

Hendriks EJM, Scholten-Peeters GGM, van der Windt DAWM, Verhagen AP, Oostendorp RAB. Prognostic factors for early recovery and poor long-term outcome of patients with acute whiplash. Pain. 2005.