Klachten

Wanneer viscerale therapie

Viscerale therapie en zwangerschap
Viscerale therapie en zwangerschap

Er zijn vele klachten die in aanmerking komen voor een behandeling viscerale therapie. De volgende opsomming van klachten is een greep uit de meest voorkomende. Mocht uw klacht/aandoening/ziekte er niet bij staan, kunt u altijd informeren of het voor u zinvol is een afspraak te maken met een visceraal therapeut van Sens Gezondheidszorg.

Viscerale therapie bij volwassenen

  • acute/chronische spierklachten of gewrichtsklachten, pijn in de nek of rug, bekkeninstabiliteit, arthrose, spierontsteking, peesontsteking, slijmbeursontsteking, gewrichtsontsteking (arthritis), stijfheid, luxatie, hypermobiliteit, hypomobiliteit, tintelingen, uitstralende pijn, spit, ischias, whiplash, RSI, muisarm, enz.
  • maagklachten, buikklachten, darmklachten, menstruatiestoornissen, hoofdpijn, migraine, kaakklachten, keelklachten, slikproblemen, misselijkheid, duizeligheid, obstipatie (moeizame, of juist te dunne ontlasting), spastische darm, prikkelbaar darmsyndroom (PDS), maagzuur, opgeblazen gevoel, vruchtbaarheidsstoornissen, zwangerschapsklachten (voor-, tijdens-, na de zwangerschap), bekkeninstabiliteit, slaapstoornis, whiplash, littekens, restless legs, enz.
  • psycho-emotionele klachten: onrust, stress, spanning, dwanghandelingen, ADHD, slapeloosheid, vermoeidheid, moeite met concentreren, prikkelbaar, snel emotioneel, enz.

Viscerale therapie bij baby’s en kinderen

  • Baby’s: KISS-syndroom, kinderen: KIDD-syndroom, huilbaby’s, darmkrampen, weinig of niet kunnen poepen, hele dikke of juiste dunne ontlasting, asymmetrisch hoofdje, voorkeurshouding, voorkeursstand van het hoofdje, spugen, kwijlen, reflux, onrustig en moeilijk stil kunnen zitten, gebalde vuistjes, vaak persen met rood hoofd en/of gebalde vuistjes, moeilijk in-/door slapen, licht slapen, snel schrikken, strekken, veel hikken en boeren, eczeem, ADHD, autisme, angsten, driftbuien, moeite met contact maken, gestoorde motoriek, enz.

Viscerale therapie bij (top-)sporters

  • verzwikking/verstuiking, (terugkerende) spierscheuring, spierontsteking, peesontsteking, slijmbeursontsteking, gewrichtsontsteking, hypermobiliteit, jumpersknee, hielspoor, tennisarm, luxatie, chronische terugkerende sportblessures, liesklachten, enz. Bij elke sporter wordt specifiek gekeken naar de aard van de klacht in relatie tot de sport die gedaan wordt.

Oorzaak van de klacht

De oorzaak van een klacht is vaak gelegen in een bewegingsstoornis van een bepaalde structuur in het lichaam. Dit kan een spier of een gewricht zijn, maar veel vaker blijkt een stoornis in een andere structuur hier aan ten grondslag te liggen, zoals een bloedvat, zenuw, (schedel-)bot of een orgaan. Een stoornis in de beweeglijkheid kan ontstaan door een: operatie, val, ontsteking, (auto-)ongeluk, verzwikking, spierscheur, botbreuk, enz.  Maar kan ook ‘zomaar’ ontstaan; dus zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Vaak is dit dan te relateren aan de manier waarop u met uw lijf om gaat tijdens het werk, sport en activiteiten in en om het huis (houding, beweging, stress).
Buiten het voorgaande blijken emoties ook een belangrijke rol te spelen in het ontstaan van klachten. Zo kan bv. angst, stress, boosheid of verdriet een remmende werking hebben op het herstelproces van het lichaam.
Ook kan voeding hier een verstorende werking op hebben en zal dus ook uitgevraagd worden.

Daar het lichaam heel wat compensaties aan kan, zal een stoornis over het algemeen niet direct leiden tot een klacht. Deze zal pas ontstaan als “de emmer vol is”. Zo kan een klacht plotseling ontstaan, terwijl het lichaam al jaren aan het compenseren is. Zoals bv. bij een hernia in de rug: de pijn ontstaat vaak plotseling, hoewel het weefsel er jaren over doet om een hernia te vormen; het is vaak een optelsom van meerdere oorzaken.
De visceraal therapeut zal in het onderzoek bepalen welke oorzaak het lichaam op dat moment het evenwicht het meeste verstoort en welke oorzaak behandelt dient te worden.