Psychosomatische fysiotherapie voor performers (dansers, zangers en musici)

Psychosomatische fysiotherapie voor performers (dansers, zangers en musici)

Psychosomatische fysiotherapie voor performers

Als performer weet je alles over de juiste techniek, uitvoer en optreden. Jarenlang heb je daar op getraind en ben je daar in geschoold.
Maar wat vaak een ondergeschoven kindje is binnen de opleiding en training, is het leren omgaan met spanning en onder druk moeten presteren.
Je hoopt daar natuurlijk geen last van te krijgen maar het kan wel gebeuren. Naast performer ben je namelijk ook een mens.
Een mens maakt veel mee, wordt uitgedaagd in het dagelijks leven en kan ook soms te veel op het bordje krijgen.
Dan is de combinatie met optreden erg uitdagend. Soms zelfs zo erg dat je je werk wellicht op pauze moet zetten of een tandje minder moet werken. Spanningsklachten kunnen zich uiten in onder andere hoofdpijn, druk op de borst, hoge ademhaling, slecht slapen, vermoeidheid, angst en vermoeidheid. Als je weet hoe je spanning beter kan reguleren dan sta je steviger en zekerder op het podium.
Het leren van gezonde zelfregulatie kan ingezet worden bij klachten (dus curatief) en ook als je (nog) geen klachten ervaart (preventief).

Onderzoek bij spanningsklachten

We starten met een uitgebreide intake waarin wordt besproken wat de hulpvraag is, hoe de klachten zijn ontstaan en wat je al hebt gedaan aan de klachten. Ook wordt uitgebreid in gegaan op je beroep en wat dat van je vraagt. Ben je muzikant? Neem dan je instrument mee als dat kan. Je werkhouding (ook voor dansers en zangers) zal geanalyseerd worden. Onderwerpen zoals slaap en voeding komen ook aan bod. Het geheel wordt ondersteund met lichamelijk onderzoek en vragenlijsten. Vanuit de intake zal de therapeut een mogelijk behandelplan voorstellen. In samenspraak zal dit vastgelegd worden en ter uitvoer gebracht worden.

Behandeling

De behandeling is per individu verschillend maar de rode draad is het leren van ontspanning, zelfregulatie en verkrijgen van inzicht van eigen gedrag, gedachtes en emoties. De invulling van de behandeling kan bestaan uit ontspanningsmassage, ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, mobilizing awareness (zie link: Mobilizing awareness – Sens gezondheidszorg) en coaching. Ook kunnen creatieve opdrachten als ondersteuning mee gegeven worden.

Vergoeding

Er is geen verwijzing nodig voor de behandeling, maar het mag wel. Alle therapeuten die werkzaam zijn bij Sens Gezondheidszorg® voldoen aan de eisen die gesteld worden door de zorgverzekeraar om in aanmerking te komen voor DTF (Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie). De behandeling van psychosomatische fysiotherapie  door de gespecialiseerd psychosomatisch fysiotherapeut valt onder de vergoeding fysiotherapie in uw aanvullende pakket. Bent u niet aanvullend verzekerd dan zijn de kosten voor eigen rekening.

Psychosomatisch werkend fysiotherapeute voor performers

Kijk hier voor onze psychosomatische fysiotherapeuten: psychosomatische fysiotherapie voor performers (dansers, zangers en musici)