Mobilizing awareness

Wat is Mobilizing awareness?

Door stress, omstandigheden, drukte en trauma’s vergeet je lichaam soms hoe het was om normaal te bewegen.

Mobilizing Awareness
Mobilizing Awareness

Hierdoor werken sommige spieren juist harder en andere doen helemaal niks meer. Je functioneert niet zoals je eerder hebt kunnen functioneren.

Klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, burn-out en hyperventilatie kunnen door deze disbalans ontstaan.
Mobilizing Awareness (MA) is een praktische methodiek om deze problematiek aan te pakken.

MA is een vorm van oefentherapie die ontwikkeld is door Servaas Mes. Hij is gestart als fysiotherapeut in Nederland en heeft zich laten scholen onder andere in Somatics (Dr. Hanna), pilates en yoga. Vanuit die vorming heeft hij deze oefentherapie bedacht en via het NPI in Nederland geeft hij les aan fysio- en oefentherapeuten. Hij woont nu in Canada.

MA is natuurlijk letterlijk vertaald “mobiliseren van het bewust zijn”. Maar wat houdt het dan in? Met MA leer je weer gezonde (en oorspronkelijke) bewegingspatronen aan die er voor zorgen dat je lichaam terug in balans komt. Deze balans geeft minder spanning, pijn en ongemak in het lichaam.

MA kan heel goed ingezet worden bij spanningsklachten en chronische pijn.
Het is een zachte, makkelijke en toegankelijke manier van bewegen. De meeste oefeningen doe je op de grond. Het uitvoeren van de oefeningen gaat altijd pijnvrij met een juiste ademhaling en hopelijk ook met een glimlach op uw gezicht. Bewegen wordt weer prettig en mogelijk.

In MA is het belangrijk om ook te benadrukken wat er goed gaat. Het is dus een hele positieve, uitnodigende en stimulerende manier van bewegen. MA gaat ervan uit dat het lichaam veel zelf kan oplossen maar soms een duwtje in de juiste richting nodig heeft.
De meeste oefeningen zijn gebaseerd op de ontwikkeling van een kind (liggen, zitten en staan) en zijn dus herkenbaar.

Naast het doen van de oefeningen wordt er ook hands-on behandeld met MA technieken.
De therapeut helpt u dan op weg met de juiste manier van bewegen met zijn of haar handen. De techniek heet pandiculeren en zorgt er voor dat de spieren weer weten wat ze moet doen. Het is een pijnloze en prettige ondersteuning bij het leren van de oorspronkelijke gezonde bewegingspatronen.

Lees verder op: www.humanhealthproject.com

Behandeling en onderzoek

Mobilizing Awarenes is onderdeel van de fysiotherapie en valt dus ook onder de vergoeding van fysiotherapie.

Het onderzoek en vraaggesprek en het vraaggesprek zien er niet anders uit dan dat u gewend bent. In het vraaggesprek zal uitvoerig ingegaan worden op de aard van uw klacht(en). Hierna volgt het lichamelijk onderzoek. Al deze informatie is nodig om een juiste diagnose te kunnen stellen.

In het onderzoek zullen bepaalde bewegingspatronen, bekeken vanuit MA, gebruikt worden om te beoordelen hoe u beweegt. Hierna zal uitspraak gedaan kunnen worden over wat er goed gaat tijdens het bewegen en wat er mogelijk beter kan.

Na afloop van het onderzoek, zal de therapeut het behandelplan aan u voorleggen.

Behandeling

Een behandeling met Mobilizing Awareness start altijd met het leren van een aantal basisbewegingen die informatie geven om de vervolgstappen uit te stippelen. In deze basisbewegingen komen de verschillen tussen spanning en ontspanning, de ademhaling en goed kunnen liggen naar voren. Ieder mens is verschillend en het is altijd weer bijzonder om te ontdekken wat het lichaam verteld.

De sessies zijn ontspannen en rustig. Ze gaan op geleide van wat er mogelijk is en wat zich op dat moment aandient.

Soms wordt er hands-on gewerkt met MA technieken om bepaalde spieren extra te stimuleren. Per persoon wordt bekeken welke technieken het meest geschikt zijn.

Na de behandelingen kunnen mensen met de oefeningen thuis aan de slag. In principe starten we met 1 keer per week behandelen / oefenen maar indien mogelijk zal de frequentie spoedig afgebouwd worden.

De behandeling geven over het algemeen geen vervelende reacties. Meestal ervaren mensen juist een vrij en ontspannen gevoel en krijgen ze nieuwe energie.

Klachten

MA werkt heel goed bij spanningsklachten zoals bijvoorbeeld:

  • hyperventilatie
  • hoofdpijn
  • burn-out
  • spierpijn
  • vermoeidheid
  • mentale overbelasting
  • RSI
  • slaapproblemen

Verder kan het ook goed ingezet worden bij chronische pijn en onbegrepen, langdurige lichamelijke klachten.

Vergoeding/ tarieven

MA is onderdeel van fysiotherapie. Als u aanvullend verzekerd bent dan krijgt u fysiotherapie vergoed.

Eveline Bosselaar, gevestigd in Loon op Zand, werkt als Mobilizing Awareness practitioner.