Kaakpijn en fysiotherapie

Waarom Kaakpijn en fysiotherapie?

Kaakpijn kunnen veel verschillende oorzaken en gevolgen hebben. U kunt lokaal pijn aan uw kaak ervaren, of een knakkend, knappend of klikkend gevoel of geluid waarnemen, tijdens het openen of sluiten van uw mond. Tevens is het mogelijk om pijnklachten te ervaren in het gebied rondom uw kaak. Denk daarbij aan aangezichtspijn, pijn in of rond uw oor, kies of tandpijn welke niet door de tandarts verklaard kan worden. Dit is een kleine selectie aan klachten waar een fysiotherapeut u kan mee kan helpen. Een kaakgewricht is tenslotte een gewricht en hoort bij ons houdings- en bewegingsapparaat, bewegingsstoornissen van dit gewricht kunnen vaak verholpen worden door fysiotherapie. Ook kan de fysiotherapeut gerichte oefeningen en adviezen geven, gericht op een spoedig herstel.

Onderzoek bij kaakpijn

Kaakpijn en fysiotherapie

De fysiotherapeut die zich gespecialiseerd heeft in het kaakgewricht, zal eerst uitgebreid met u in gesprek gaan over uw kaakklachten. Hierbij zal ingegaan worden, op welke klachten u ervaart, wanneer deze klachten zijn begonnen en wanneer uw klachten verergeren. Daarnaast zal de fysiotherapeut in gaan op eventuele mondgewoontes, zoals tandenknarsen en -klemmen (bruxeren), kauwgomkauwen of bijvoorbeeld overmatig met uw lippen bewegen.

Aansluitend aan dit vraaggesprek, zal de fysiotherapeut het onderzoek starten. Hierbij wordt gekeken naar het functioneren van de kaak. Dit bewegingsonderzoek van de kaak zal binnen en buiten uw mond gedaan worden. U zal worden gevraagd enkele bewegingen met uw mond te maken. Ook zal de fysiotherapeut uw kaakgewricht zelf bewegen om te beoordelen of deze goed beweegt.

Naast het lokale onderzoek rondom de kaak is het ook belangrijk naar de beweeglijkheid van de nek en bovenrug te kijken. Deze gebieden kunnen mede oorzakelijk zijn voor de (pijn-)klachten aan uw kaak.

Behandeling van kaakpijn

Aansluitend aan het onderzoek zal er samen met u een behandelplan worden opgesteld. Afhankelijk van wat de oorzaak van uw klachten is, zal de behandeling bestaan uit een combinatie van verschillende onderdelen. Zoals uitleg en adviezen omtrent het gebruik van uw kaak, behandeling van het kaakgewricht en de spieren er omheen. Indien nodig zal er ook behandeling plaatsvinden van de nek en/of de bovenrug. Ook wordt dry needling regelmatig gebruikt voor de behandeling van kaakklachten.

Voor welke klachten zoek je contact

  • Bruxeren; tandenknarsen of kaakklemmen.
  • Duizeligheid, tinitis en hoofdpijn.
  • Gespannen kaken of kramp rondom de kaken.
  • Het gevoel dat de kaak uit de kom gaat of dreigt te gaan.
  • Knappende, knakkende of klikkende kaak.
  • Moeite met het eten van taaivoedsel of bijvoorbeeld een appel.
  • Nekklachten of nekpijn.
  • Niet goed kunnen openen of sluiten van de mond.
  • Pijn in of aan het oor, welke niet door KNO- of huisarts verklaard kunnen worden.
  • Pijn of vermoeid gevoel aan kaakgewricht en in kaakgewricht regio.
  • Tandpijn of kiespijn welke niet door de tandarts verklaard kan worden.
  • Etc.

Oorzaak van kaakpijn

Kaakpijn kunnen zich heel verschillend openbaren. Soms lijkt het heel duidelijk dat de kaak het probleem is. Zoals bijvoorbeeld pijn door het tandenknarsen of klemmen. Of voelt of hoort u duidelijk een knap of geluid bij openen of sluiten. Maar soms openbaart zich de klacht juist in hoofdpijn of aangezichtspijn.

Oorzaken van kaakklachten kunnen vaak gevonden worden in overbelasting van het kaakgewricht. Veel voorkomende voorbeelden hier van zijn het tandenknarsen of -klemmen of het altijd kauwen van kauwgom. Maar er zijn nog veel meer oorzaken mogelijk, denk daarbij aan stress en een verkeerde houding van of nek of bovenrug. Mechanisch en neurologisch heeft de nek heel veel invloed op het kaakgewricht.

Verwijzing/vergoeding/tarieven

U kunt zonder verwijzing van uw huisarts of specialist terecht voor een onderzoek en/of behandeling fysiotherapie of manueel therapie. Alle therapeuten die werkzaam zijn bij Sens Gezondheidszorg voldoen aan de eisen die gesteld worden door de zorgverzekeraar om in aanmerking te komen voor vergoeding voor een behandeling van kaakklachten en DTF (Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie).

De behandeling van kaakklachten door de gespecialiseerde fysiotherapeut valt onder de vergoeding fysiotherapie in uw aanvullende pakket. Bent uw aanvullend verzekerd, dan wordt de behandeling volledig vergoed. De uw eigen risico wordt niet aangesproken. Bent u niet aanvullend verzekerd, dan zijn de kosten voor uw eigen rekening.

Fysiotherapeut kaakpijn

Ester van Oord