Ester van Oord

Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Kaakfysiotherapeut, Dry needling

Mijn naam is Ester van Oord-Schoonhoven. Toen ik net 17 was haalde ik mijn diploma voor de HAVO. Dan wordt er van je verwacht een keuze voor het leven gemaakt te hebben voor de opleiding hierna. Op dat moment had ik in mijn hoofd dat ik graag jonge mensen wilde revalideren die na bijvoorbeeld een ernstig ongeluk en  coma weer opnieuw alles moesten gaan leren.

Fysiotherapie

Tijdens de opleiding Fysiotherapie (Avans Breda 1999-2004) en de stages die je in deze tijd doet had ik niet meer zo’n duidelijk doel als ik mijn diploma zou halen. De revalidatiekant trok mij wel, maar is niet de branche waar de meeste banen te vinden zijn. Mijn eerste baan werkte ik dan ook veel met ouderen en leerde ik dat contact maken met mensen mij makkelijk afgaat en dat ik daar erg blij van word.

De grote doelen van een behandeling in de ouderen zorg vond ik een minder uitdagende kant van de fysiotherapie. Mensen revalideren na een nieuwe knie of heup vond ik dan het meest leuk, omdat je dan samen naar iets toewerkt. Zeer dankbaar werk, echter niet de kant waar voor mij de grote uitdaging lag.

Manuele therapie

In die tijd (2006) maakte ik de keus om in een andere praktijk te gaan werken waar de ouderenzorg minder centraal stond en startte ik met de opleiding tot Manueel therapeut (Professional Master Orthopedische Manueel therapie aan de Hogeschool Utrecht 2007-2010). Daar leerde ik meer complexe problematiek analyseren en behandelen. Het ‘ketendenken’ zoals we dat in het vak noemen.

Dat is een onderdeel van ons werk wat ik erg interessant vind. Verder kijken dan alleen lokaal naar bijvoorbeeld een schouder wanneer een cliënt met een schouderprobleem bij je binnen stapt. “Wat doet het schoudergewricht en de spieren er omheen waardoor het herstel niet inzet of doorzet?” En ook: “Wat doen de nek en de borstwervelkolom en is dit bevorderend voor de klacht?”

Dry Needling

Toen ik in 2010 klaar was met mijn specialisatie tot Manueel therapeut merkte ik dat ik veel in botten en gewrichten ging onderzoeken en behandelen, maar vond ik dat ik de spierproblemen daardoor te weinig beoordeelde. Van daaruit wilde ik erg graag het Dry Needling principe onder de knie krijgen. Een techniek om met hele dunne naalden spierproblematiek te behandelen.

De combinatie van de laatst 2 genoemde specialisaties maakt dat ik het leuk vind om een klacht vanuit vele kanten te belichten, waarbij ik ook belangrijk vind het psychosociale stuk niet uit het oog te verliezen. Naar mijn mening kan een lichamelijke klacht in veel gevallen niet los gezien worden van hoe je op dat moment in je vel zit.

Kaakpijn en manuele therapie

Al geruime tijd wilde ik mij verdiepen in het kaakgewricht. Ik heb het kaakgewricht altijd een interessant onderdeel van het houdings- en bewegingsapparaat gevonden, echter in de reguliere opleiding fysiotherapie en manuele therapie wordt er maar zeer weinig aandacht aan besteed. In 2017 heb ik dan ook een uitgebreide module gevolgd aan de Hogeschool Utrecht over problemen in kaak/hals gebied. Vanuit de manueel therapie had ik al veel kennis van hoofdpijn en nek, schouder en bovenrug problematiek, echter deze problemen kennen ook een oorzaak of gevolg in de kaak- en aangezichtsregio. Hier wilde ik graag meer van weten!

klik op de volgende link voor meer informatie over kaakpijn en manuele therapie

Augustus 2017 ben ik gestart als Manueel therapeut binnen Sens.