Behandeling na zwangerschap met osteopathie

Osteopathie en zwangerschap

Behandeling na zwangerschap met osteopathie
Behandeling na zwangerschap met osteopathie

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er heel veel in het lichaam van een vrouw. Doordat de bevruchte eicel zich nestelt in de slijmvliezen van de baarmoeder gaat deze ontwikkelen. Hierdoor is er toenemende behoefte aan voedingsstoffen en worden extra bloedvaten aangelegd (de latere placenta). Zo wordt het embryo steeds groter en kan zich ontwikkelen tot een baby. Doordat de baarmoeder en de baby groeien, worden de andere organen verplaatst. Vervolgens worden de verbindingen tussen de baarmoeder en het bekken opgerekt (de ‘banden’ van de baarmoeder). Ook gaan de spieren en gewrichten zich aanpassen. Daarnaast vinden in het hormonale systeem veel veranderingen plaats. Zo worden er bijvoorbeeld hormonen aangemaakt die het bindweefsel versoepelen. Zodoende kan het geboortekanaal uiteindelijk voldoende ruimte bieden aan de baby tijdens de geboorte.

Osteopathie en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen enkele van bovenstaande processen moeizamer verlopen. Zo kan bijvoorbeeld door een litteken van een blinde darmoperatie in het verleden de buik aan de ene kant minder goed meerekken dan aan de andere kant. Hierdoor kan het zijn dat de spanning aan de ene helft van het bekken anders is dan aan de andere helft. Vervolgens kan door de ontstane asymmetrie pijn aan de bekkengewrichten, liezen of rug ontstaan. In sommige gevallen kan het zijn dat de groeiende baarmoeder op enkele bloedvaten drukt. Daardoor kunnen klachten in de benen ontstaan als rusteloze benen of pijn in de benen.

Een osteopaat zal dus onder andere onderzoeken of het orgaanstelsel zich goed kan aanpassen aan de groei en veranderingen die tijdens de zwangerschap plaatsvinden. Daarbij wordt gekeken naar de gewrichten, bekkenbanden en spieren, naar de baarmoeder met baarmoederbanden en naar de andere organen, bloedvaten en zenuwen.

Voor welke klachten?

Een osteopaat kijkt niet alleen naar de symptomen, maar zoekt ook naar de onderliggende oorzaak. Door de groei van de baarmoeder en baby kunnen diverse klachten ontstaan als de weefsels zich minder goed kunnen aanpassen. Ook na de bevalling kan een osteopaat helpen. Enkele voorbeelden van klachten die rondom de zwangerschap of na de bevalling kunnen ontstaan zijn:

 • Beenklachten
 • Bekkeninstabiliteit
 • Bekkenpijn
 • Harde buiken
 • Klachten aan de SI-gewrichten
 • Liesklachten
 • Misselijkheid
 • Moeizame ontlasting
 • Nek-schouderklachten
 • Pijn in de flanken
 • Pijn op het schaambeen
 • Stuitklachten

Osteopathie bewezen effectief

Osteopathie tijdens en na de zwangerschap is een veilige en effectieve combinatie voor de behandeling van klachten tijdens de zwangerschap en ook na de bevalling (zie uitkomsten onderzoeken van  Schwerla et al. (2015), Licciardone (2010), Green (2000), Sandler (1996).

Het meest recente onderzoek naar de effecten van osteopathie bij lage rugpijn na zwangerschap komt uit Duitsland (Schwerla, 2015). Hierbij werd bij 80 vrouwen het effect van 4 osteopathische behandeling vergeleken met een controlebehandeling. De conclusie van de onderzoekers was dat osteopathie duidelijke positieve effecten heeft op pijn en op het functioneren bij rugklachten na de zwangerschap. Klik hier voor het originele onderzoek: Osteopathie voor Lage rugklachten na zwangerschap.

Zoals eerder genoemd valt onder klachten tijdens de zwangerschap rugpijn, bekkenpijn, harde buiken, rusteloze benen, etc. Onderzoek naar het effect van osteopathie bij bekkenbodempijn en pijn aan het stuitje toonde aan dat twee derde van de behandelde vrouwen na 2 sessies een goed resultaat hebben (Grimaldi, 2008).

Verder is osteopathie ook zinvol ter voorbereiding op de bevalling.  Zo bleek in een onderzoek onder 160 zwangere vrouwen dat in de osteopathisch behandelde groep duidelijk minder complicaties optraden tijdens de bevalling. Osteopathie bleek een preventieve invloed te hebben waarmee het aantal gevallen van ontlasting in het vruchtwater, vroeggeboorte, tangverlossing en keizersnede verminderde. (King et al. 2003)

Osteopathie bij klachten rondom de zwangerschap

Kijk hier voor onze osteopaten: osteopathie bij de zwangerschap.

Referenties

 • Green J. Osteopathy in pregnancy and childbirth. The practicing midwife. 2000;3(7):38-43
 • Grimaldi M. Painful perineum in all its forms. Contribution of manual medicine and osteopathy. Clinical study. J Gynecol Obstet Biol Reprod (Paris). 2008 Sep;37(5):449-56
 • Licciardone JC, Buchanan S, Hensel KL, King HH, Fulda KG, Stoll ST. Osteopathic manipulative treatment of back pain and related symptoms during pregnancy: a randomized controlled trial. Am J Obstet Gynecol. 2010 Jan;202(1):43.e1-8
 • King HH, Tettambel MA, Lockwood MD, Johnson KH, Arsenault A, Quist R. Osteopathic manipulative treatment in pre-natal care: a retrospective case control design study. JAOA 2003;103(12):577-582
 • Sandler SE. The management of low back pain in pregnancy. Manual therapy.1996; 1(4):178-185
 • Florian Schwerla, MSc, DO (Germany); Katrin Rother, DO (Germany); Denis Rother, DO (Germany); Michaela Ruetz, MSc, DO (Germany); and Karl-Ludwig Resch, MD, PhDOsteopathic Manipulative Therapy in Women With Postpartum Low Back Pain and Disability: A Pragmatic Randomized Controlled Trial, The Journal of the American Osteopathic Association July 2015 | Vol 115 | No. 7