Behandeling nek/schouderklachten na zwangerschap met osteopathie

Osteopathie bij nek- en schouderklachten na zwangerschap/bevalling

Inleiding

Vaak treden nek- en schouderklachten op tijdens en na de zwangerschap. Evenals klachten van de borstwervelkolom. Dit gebeurt vaak spontaan, ook al is de geboorte zonder complicaties verlopen.

Een van de oorzaken is de belasting die de moeder ondervindt van het verzorgen van de baby. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol. De klachtencombinatie van  schouder-, nek-  en borstregio wordt in de literatuur niet als een zelfstandig aandoening beschreven, waardoor het niet duidelijk herkend wordt.

De klachten die dan ontstaan zijn niet terug te voeren naar aangeboren of verworven aandoeningen van voor de zwangerschap.

Behandeling nek/schouderklachten na zwangerschap met osteopathie
Behandeling nek/schouderklachten na zwangerschap met osteopathie

Waarom osteopathie bij nek-en schouderklachten na zwangerschap/bevalling? (oorzaak en gevolg)

 • Zwangerschap

Tijdens een zwangerschap en na de bevalling verandert de belasting op uw lichaam. Dit is het gevolg van veranderingen in gewicht, houding en hormoonhuishouding.

Gedurende de zwangerschap vindt er door de groei van de foetus en dus ook de baarmoeder geleidelijk een verschuiving op van het lichaamszwaartepunt naar voren toe. In het laatste trimester ontstaat hierdoor een holle rug die dan weer gecompenseerd wordt door een bolling van de bovenrug. De buikspieren verliezen door de verandering van de houding, rek en groei (van het kind) hun functie en nemen daardoor in kracht af. De baarmoeder is 2 weken voor de bevalling  vaak op zijn grootst. Dit heeft als gevolg dat de ingewanden van de buik gedurende 9 maanden geleidelijk meer naar boven en / of  zijwaarts verplaatst / gedrukt worden. Voor het middenrif  betekent dit dat het bol naar boven gedrukt wordt. Hierdoor komen de organen in het borstgebied in de verdrukking.

Op hormonaal gebied verandert ook van alles. Onder ander door het hormoon “relaxine“ worden spieren wat minder sterk, evenals het bindweefsel. Ook  houdt het lichaam wat meer water vast (wat voordelig is voor de foetus). Dit kan soms tot 8 liter zijn, en vindt plaats in al het lichaamsweefsel van de moeder. Ook stijgt geleidelijk het “cortisol”-spiegel .  Hierdoor kan het voorkomen dat vrouwen vanaf het begin van de  zwangerschap plotseling minder last hebben van klachten die ze voor de zwangerschap nog wel hadden.

Door de  drukverandering op de bloedvaten in de buik kunnen er ook spataders ontstaan in de benen en buik. De aanstaande moeder heeft dus heel wat te verduren  tijdens de zwangerschap en voorbereiding naar de bevalling zowel op fysiek als psychisch vlak.

 • Bevalling

Na de bevalling moet de moeder weer wennen aan de nieuwe veranderingen in het lichaam. Alleen al door de bevalling verliest de moeder 4 tot 5 kg aan gewicht (baby +/- 3500 gr. , placenta 800 gr.  en vruchtwater 800 tot 1000ml). Daarbij komt nog het geleidelijk verliezen van het overmatige vocht in het lichaam. Door deze plotselinge situatieverandering wordt er veel gevraagd van het lichaam. De steun van diverse organen is plotseling weg terwijl de spieren daaromheen nog niet voldoende hersteld zijn. Het steun- en houdingsgevoel van het lichaam is als het ware de weg kwijt.

ONDERZOEK bij nek- en schouderklachten tijdens of na de zwangerschap

Een osteopaat zal in een uitgebreid vraaggesprek specifiek ingaan op uw klachten, uw hulpvraag en op uw algehele gezondheid.Het vraaggesprek is met name gericht op: de zwangerschapsperiode, de bevalling  en de periode erna. Maar ook bijvoorbeeld de eventuele lichamelijke klachten van voor de zwangerschap zoals ziekten, ongevallen, operaties en medicatie.Tijdens het specifiek osteopatisch onderzoek  wordt het lichaam middels lichamelijke testen en zachte handvattingen verder onderzocht op bewegingsverliezen die mogelijk een aandeel hebben in uw klachten. Tijdens deze sessie wordt bepaald wat de oorzaak is en een behandelplan voorgesteld.

Behandeling nek/schouderklachten na zwangerschap met osteopathie

Een behandeling van de osteopaat zal erop gericht zijn het lichaam weer in evenwicht te brengen en daardoor herstel mogelijk te maken. De osteopathische  behandelingen zijn met name gericht op het herstellen van onder andere het middenrif (positie / functie) en de structuren in de borstkas, nek- en schouderregio. Dit gebeurt middels zachte technieken gericht op de lokale en omringende structuren. Daarnaast geeft een osteopaat uitleg en adviezen voor het dagelijks leven, zoals: ademhalingsoefeningen, versterkende oefeningen voor de buikspieren en  houdings- en bewegingsadviezen gericht op moeder-kind situatie. Dit alles is erop gericht het  lichaam terug te brengen naar een evenwichtige gezondheid.

WELKE KLACHTEN KAN EEN OSTEOPAAT tijdens of na de zwangerschap BEHANDELEN

Osteopathie kan een goede behandelmethode zijn bij nek-schouderklachten tijdens of na de zwangerschap. Onderstaand volgt een opsomming van regio’s met voorbeelden van specifieke klachten:

De Nek- Schouderregio:

 • Pijn in de nek-schouderregio met eventueel uitstraling in de armen /handen.
 • Blokkades en bewegingsbeperking  van de nek.
 • Spanning in met name de monnikskapspier en de spieren aan de zijkant van de nek.

De Borstregio / Wervelkolom:

 • Drukpijn op de borstbeenregio met hoge gevoeligheid van de spieren.
 • Ademnood (gevoel van engte in de borstregio).
 • Algemeen veranderde houding.
 • Houdingsproblemen bij het geven van borstvoeding.

De Buikregio:

 • Buikklachten
 • Littekenklachten na keizersnede

De regio van de onderrug en het bekken: Hierover kunt u ook meer lezen op onze themapagina: Osteopathie en zwangerschap

 • Bekkenklachten
 • Bekkeninstabiliteit
 • Lage rugklachten
 • Liesklachten

Overige bevinding:

 • Wisselende bloeddruk.
 • Emotionele schommelingen.

Verwijzing / vergoeding / tarieven

Voor een osteopathisch consult hebt u geen verwijzing van een huisarts nodig. Een behandeling bij een van onze geregistreerde osteopaten wordt door vrijwel alle Nederlandse zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed uit het aanvullende pakket en valt niet onder het eigen risico.

Mocht u na het lezen van deze tekst vragen hebben of een van onze osteopaten willen spreken, dan horen wij dat graag!

 

Osteopaten voor behandeling nek/schouderklachten na zwangerschap met osteopathie

Kijk hier voor onze osteopaten: osteopathie bij nek- en schouderklachten na de zwangerschap/bevalling.

Referenties :

[1]  M.Corts. Anatomie für Osteopathen . 2019  George Thieme Verlag  KG.

[2]  T.Kai  (Hrsg) . Integratieve Osteopathie be Ruckenscherz .  1ste Auflage Elevier.

[3]  J.Slipek-Ragnitz & M Dratwa .Functionelle Differenzialdiagnose in der Osteopathie .2019 Thieme         Verlag  KG.

[4]  E.Moeckel & N.Mitha.  Textbook of Pediatric Osteopathy . 2019 Elsevier Limited.

[5]  G.F.Meert. Das Becken aus Osteopathischer  Sicht . 2de Auflage 2006

[6]  J.P Barral &A. Croibier. Visceral  Vascular Manipulations. 2011 The Barral Institute.