Behandeling hypermobiliteit met osteopathie

Behandeling hypermobiliteit met osteopathie
Behandeling hypermobiliteit met osteopathie

Hypermobiliteit en Osteopathie: hypermobiliteitssyndroom/ Ehlers-Danlos Syndroom

Onderstaand artikel werd door 2 osteopaten van Sens Gezondheidszorg® geschreven en gepubliceerd in het blad van de patiëntenvereniging voor HMS/ EDS.

Osteopathie bij hypermobiliteit kan als aanvullende behandeling zinvol zijn bij (pijn)klachten als gevolg van hypermobiliteitssyndroom (HMS) of Ehlers-Danlos syndroom (EDS).1

Osteopathie

Als osteopaat kijken we naar het lichaam als geheel en focussen we niet alleen op de plek van de pijnklachten. Alles in het lichaam staat in verbinding met elkaar en kan elkaar beïnvloeden. Delen van het lichaam die gespannen zijn of vastzitten kunnen voor klachten zorgen. De oorzaak van deze klachten kan soms op een heel andere plek zitten dan waar de klachten zich bevinden. De osteopatische behandelingen hebben als doel om de gevolgen van HMS en EDS zo veel mogelijk terug te dringen en zo min mogelijk tot uiting te laten komen. Het syndroom kunnen we niet wegnemen maar de klachten kunnen we wel aanpakken en verminderen.

Welke klachten kan een osteopaat verhelpen?

Een osteopaat kan bij HMS of EDS klachten aan spieren en gewrichten, klachten van tintelingen of een afgeklemd gevoel in armen en benen, vermoeidheid, klachten aan de organen, zoals obstipatie of terugkerende blaasontstekingen verhelpen. Naast de behandeling zal een osteopaat ook advies geven ten aanzien van voeding, ontspanning, houding en beweging.

De osteopathische behandeling

Doordat het bindweefsel bij HMS en EDS heel kwetsbaar is, zal de osteopaat alleen met behulp van veilige en zachte technieken behandelen. De osteopaat zal hierbij zoeken naar de oorzaak van de klachten en deze verhelpen. Rugklachten bijvoorbeeld kunnen verbeteren door de zenuwen en organen in de omgeving te ontspannen en te behandelen. Zo kan een buikgriep door restspanning in de darmen zorgen voor gespannen rugspieren en pijn in de rug. Na een verkoudheid of longontsteking bijvoorbeeld kunnen de vliezen rondom de longen stugger worden en voor klachten van de ribben of ademhaling zorgen.

Osteopaten bij hypermobiliteit

Kijk hier voor onze osteopaten: osteopathie bij hypermobiliteit.

Referenties:

  1. Simpson MAJ, Benign Joint Hypermobility Syndrome: Evaluation, Diagnosis and Management, Journal of American Osteopathic Association, vol.16, no 9, September 2006