Behandeling darmkrampen bij baby’s met osteopathie

Behandeling darmkrampen bij baby’s met osteopathie

Darmkrampen (kolieken) zijn pijnlijke, hevige samentrekkingen van de darm, die vaak te maken hebben met de passage van voedsel. Vaak verdwijnt de pijn na de ontlasting. Darmkrampen kunnen gepaard gaan met winderigheid, buikpijn, verstopping of juist dunne ontlasting en een opgezette buik. Bij een baby gaan deze vaak gepaard met pijn en huilbuien. Lees meer over huilbaby’s op de volgende pagina (Osteopathie en huilbaby’s | Sens gezondheidszorg | Tilburg).

De klachten beginnen vaak tijdens of na de voeding. Je baby begint hard te huilen, wat vervolgens uren kan aanhouden. Je baby lijkt op geen enkele manier te troosten en is erg onrustig.

Door de onrust die de krampen veroorzaken, kom je in een vicieuze cirkel terecht en kan deze kwaal je vele uren nachtrust kosten. De piek voor de buikkrampen ligt op de leeftijd van 6 weken en na een maand of 4 neemt het vaak af. De darmen van je kindje zijn dan al iets meer ontwikkeld en beter gewend aan voeding.

Symptomen buikklachten/krampen:

  • (luider en krachtiger) huilen
  • Hard, opgeblazen buikje
  • ontroostbaar lijken
  • rood aanlopen bij het huilen
  • zweten, wild trappen/schoppen met de beentjes of ze net krampachtig intrekken
  • hevig met de armpjes bewegen
  • mogelijk last van winderigheid (al dan niet stinkend), moeilijk stoelgang maken, niet dagelijks stoelgang kunnen maken
  • balt zijn vuisten
  • veel onrust en spanning in zijn lijf
  • zich overstrekken

Onderzoek bij buikklachten/darmkrampen bij baby’s

Verschillende onderliggende oorzaken kunnen een rol spelen, hier probeert de osteopaat via een uitgebreid vraaggesprek te achterhalen wat de oorzaak kan zijn.

Rijping van het maagdarmstelsel: Na de geboorte worden de darmen van je kindje voor het eerst aan het werk gezet.

Ze krijgen nu echte voeding te verteren en dat is een hele uitdaging. Het maagdarmstelsel is nog niet volledig ontwikkeld, waardoor voedsel soms te snel passeert en niet volledig wordt afgebroken of niet goed herkend wordt door onze cellen. Dit zorgt voor gasvorming en krampen. Ook het al dan niet natuurlijk vaginaal bevallen heeft een invloed op de darmrijping van je kindje.

Lucht: Als je baby drinkt, komt er met de melk ook lucht mee. Vooral bij baby’s die gulzig drinken, kunnen dit grote hoeveelheden zijn. Lucht in de darmen werkt niet bevorderlijk bij darmkrampjes, omdat de darmen moeite hebben de overtollige lucht kwijt te geraken, wat dan krampen en winderigheid kan geven.

Prikkels: Overstimulatie met prikkels kan bij baby’s en jonge kinderen letterlijk voor buikpijn zorgen. Sommige baby’s zijn hier gevoeliger voor dan anderen.

(Koemelk)allergie: In enkele gevallen is er meer aan de hand en worden de buikklachten veroorzaakt door een overgevoeligheid of voedselintolerantie. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je kindje een koemelkallergie of lactose-intolerantie heeft.

Voeding: De voeding die je baby krijgt, speelt een belangrijke rol bij de mate van klachten. Afhankelijk van of je fles- of borstvoeding geeft, zijn er verschillende dingen waar je op kan letten.

Bij borstvoeding:

Er kunnen bepaalde stoffen in jouw voeding zitten die de darmen van je kindje nog niet goed kunnen verdragen. Voorbeelden hiervan zijn koolsoorten, koolzuurhoudende dranken, citrusvruchten, specerijen, ui, paprika, koffie en chocolade, maar ook melkproducten. Je kan proberen deze producten een paar dagen te vermijden om te zien of de klachten bij je baby afnemen. Uiteraard zijn alcohol en tabak sowieso niet bevorderlijk. Wanneer je baby de borst volledig leegdrinkt, kunnen de krampen minder zijn omdat ze dan de goeie vette ‘achtermelk’ binnen krijgen. De vollere melk die later naar buiten komt, heeft een stimulerende werking op de darmen. Ook een slechte aanhap-techniek aan de borst kan voor lucht slikken en bijgevolg voor darmkrampen en buikpijn zorgen.

Bij kunstvoeding:

Probeer  niet te frequent grote veranderingen in het voedingsschema aan te brengen. De darmen van je baby moeten dan iedere keer opnieuw wennen. Je kan bij aanhoudende krampen overwegen te switchen naar een andere soort kunstvoeding (met minder lactose en koemelkeiwitten bv).

Neem tijd voor de voeding: je baby mag er gerust 15-20 minuten over doen. Is hij sneller? Las dan pauzes in of gebruik een speen met een kleiner gaatje of een dubbele speen. Dit voorkomt dat je kindje veel lucht mee naar binnen slikt. Als je ervoor zorgt dat de speen continu gevuld is met melk tijdens het drinken, voorkomt dit dat er luchtbellen in de maag van je baby komen. Er zijn speciale flessen op de markt die ernaar streven zo min mogelijk lucht door te laten. Laat tenslotte je baby ook goed boeren om de overtollige lucht kwijt te raken.

Bovenstaande oorzaken van buikkrampen kan gelukkig wel verholpen worden door de handige tips en behandeling van de osteopaat. En als de osteopaat reden ziet voor medisch onderzoek, dan zal overleg met de kinderarts en/of consultatiebureau plaatsvinden.

Via een uitgebreide anamnese (specifiek vraaggesprek) zal de osteopaat ingaan op de klachten en vragen stellen over de algehele gezondheid van de baby (hoe was zwangerschap, bevalling, geboorte, etc.) en over mogelijke bovenstaande oorzaken.

Een behandeling bij de osteopaat kan baat hebben doordat ze het maagdarmstelsel ontspannen en stimuleren om beter te verteren.

Behandeling darmkrampen bij baby’s met osteopathie

Behandeling darmkrampen bij baby's met osteopathie
Behandeling darmkrampen bij baby’s met osteopathie

Een osteopaat kan baby’s met darm/buikklachten goed behandelen door middel van zachte technieken. Door behandeling van bovengenoemde gebieden zorgt de osteopaat ervoor dat de beweeglijkheid van de weefsels toeneemt, het zenuwstelsel minder geprikkeld wordt en het systeem zich beter kan ontwikkelen. Het kindje wordt hierdoor rustiger en tevreden en kan beter verteren.

Daarom kan het zinvol zijn om elke baby kort na de bevalling te laten onderzoeken en behandelen door een osteopaat. In deze periode kan men de stress en spanningen gemakkelijker ongedaan maken. Hoe langer men wacht, hoe langer de aanwezige spanningen blijven voortbestaan, hoe moeilijker het lichaam deze loslaat.

Meestal is na 3 behandelingen duidelijk te beoordelen of de behandeling aanslaat.

WELKE KLACHTEN KAN EEN OSTEOPAAT BEHANDELEN?

Kindjes die extreem veel, vaak en/of ontroostbaar huilen, kindjes met voorkeurshoudingen en afgeplatte hoofdjes (al dan niet in samenwerking met kinderfysiotherapeut), maag-darmklachten, kinderen die slecht drinken aan de borst/fles, bewegingsbeperkingen.

VERWIJZING/VERGOEDING/TARIEVEN

De osteopaten bij Sens Gezondheidszorg® zijn naast het behandelen van volwassenen ook gespecialiseerd in het behandelen van baby’s en kinderen. Voor een osteopathisch consult hebt u geen verwijzing van een huisarts nodig. Een behandeling bij een van onze geregistreerde osteopaten wordt door vrijwel alle Nederlandse zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed uit het aanvullende pakket en valt niet onder het eigen risico.

Mocht u na het lezen van deze tekst vragen hebben of een van onze osteopaten willen spreken, dan horen wij dat graag!

OSTEOPAAT BIJ DARMKRAMPEN BABY’S

Kijk hier voor onze osteopaten: osteopathie bij darmkrampen.

REFERENTIES

Lucassen, Plbj & Assendelft, Willem & Gubbels, J & van Eijk, Jacques & Geldrop, W & Knuistingh Neven, Arie. (1998). Effectiveness of treatments for infantile colic: systematic review [published erratum appears in BMJ 1998;317:171]. BMJ (Clinical research ed.). 316. 1563-9. 10.1136/bmj.316.7144.1563.