Behandeling buikpijn met osteopathie
Buikpijn
Veel mensen komen bij een osteopaat in verband met buikpijn. Dat zijn meestal buikklachten waarbij medisch gezien geen aanwijsbare oorzaak gevonden wordt. Als osteopaat bekijken we de beweeglijkheid en soepelheid van de buik. Als deze verminderd is, dan kan buikpijn ontstaan.
Verklevingen in de buik
In de buik kunnen verklevingen ontstaan tussen de verschillende organen of tussen de organen en de omliggende spieren, zenuwen, bloedvaten en gewrichten. Verklevingen in de buik ontstaan na een operatie (bijvoorbeeld een blinde darmoperatie) of na een ontsteking (buikinfectie). Vrouwen hebben meer kans op verklevingen in de buik vanwege de maandelijkse eisprong die kleine littekens op de eierstokken achterlaat of als gevolg van endometriose. Verklevingen kunnen pijn veroorzaken doordat weefsel vast komt te zitten of doordat de bloedafvoer belemmerd wordt.
Door de pijn en bewegingsbeperking kunnen we bij verklevingen minder diep ademen en minder soepel bewegen. Hierdoor wordt de buik minder goed ‘gemasseerd’ door de adembeweging. Ook functioneert de pompwerking die het bloed uit het bekken en de buikholte terug naar het hart brengt minder goed.
Als osteopaat proberen we deze adembeweging en pompwerking te herstellen door verklevingen in de buik te versoepelen. Daardoor kunnen de organen beter ten opzichte van elkaar bewegen en ten opzichte van de omringende spieren en gewrichten (rug, bekken en heupen).
Verhoogde buikdruk
Naast verklevingen kan ook een verhoogde buikdruk door bijvoorbeeld zwangerschap, een gespannen ademhaling of als gevolg van veel hoesten zorgen voor een belemmering van de afvoer in de buik. Dit kan diverse klachten als obstipatie, bekkenbodemklachten, aambeien en ook klachten in de benen (spataderen, rusteloze benen) veroorzaken.
Onderzoek bij buikpijn
Een osteopaat zal in een uitgebreid vraaggesprek specifiek ingaan op uw klachten, uw hulpvraag en op uw algehele gezondheid. Daarbij wordt onder andere besproken of er naast de symptomen van de buik ook klachten zijn van bijvoorbeeld pijnlijke spieren of gewrichten. Specifiek wordt bekeken waar de buikpijn vandaag komt. Dat kan een verkramping van spieren in bijvoorbeeld de maag- of darmwand zijn, of een vastzittende blaas als gevolg van meerdere blaasontstekingen. De buikorganen zijn verbonden met het bekken en met de rug. Op die manier kunnen bij gespannen of vastzittende organen ook rug, bekken of heupklachten ontstaan.
Als de osteopaat reden ziet voor medisch onderzoek, dan zal overleg met de huisarts en/of specialist plaatsvinden.
Behandeling buikpijn met osteopathie
Nadat de oorzaak van de klachten duidelijk is, kan de osteopaat de behandeling starten. Een behandeling door de osteopaat is gericht op het herstellen van de bewegingsfunctie die verloren is gegaan. Op een rustige manier wordt de buik met de handen ontspannen en losgemaakt. Daarbij is het mogelijk dat de osteopaat gaat behandelen op een plaats waar u geen directe klachten of symptomen heeft. Dit heeft te maken met het feit dat de osteopaat het lichaam als geheel bekijkt bij het ontstaan van klachten. Vaak zit de oorzaak van de klachten niet op de plaats van de symptomen. Zo kan bijvoorbeeld een vastzittende wervel zorgen voor prikkeling van een zenuw die naar de maagwand gaat.
Naast de manuele behandeling wordt ook advies gegeven over wat u zelf kunt doen aan de klachten. Dat kunnen oefeningen zijn of adviezen met betrekking tot de manier van eten, plassen, et cetera.
Om de behandeling van de osteopaat te ondersteunen zijn er ook oefeningen die u thuis kunt doen. Op de volgende pagina kunt u deze oefeningen vinden die de pompwerking en daarmee de bloedafvoer ondersteunen en verbeteren: pompoefeningen.
Welke klachten kan een osteopaat behandelen?
Een osteopaat kan buikpijn of buikklachten behandelen zoals onder andere reflux, maagzuur, oprispingen, koliekpijnen, obstipatie, diarree, gasvorming, opgeblazen gevoel, pijnlijke menstruatie, terugkerende blaasontstekingen, prikkelbare darmsyndroom en spastische darm. Ook voor kinderen is een osteopathische behandeling geschikt bij buikpijn.
VERWIJZING/VERGOEDING/TARIEVEN
Voor een osteopathisch consult hebt u geen verwijzing van een huisarts nodig. Een behandeling bij een van onze geregistreerde osteopaten wordt door vrijwel alle Nederlandse zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed uit het aanvullende pakket en valt niet onder het eigen risico.
Mocht u na het lezen van deze tekst vragen hebben over de behandeling van buikpijn met osteopathie of een van onze osteopaten willen spreken, dan horen wij dat graag!
OSTEOPAAT BIJ BUIKKLACHTEN
Kijk hier voor onze osteopaten: osteopathie bij buikklachten.