Behandeling astma met osteopathie

Waarom osteopathie bij astma?

Osteopathie bij astma
Osteopathie bij astma

Astma is een aandoening van de longen. De ademwegen zijn daarbij vernauwd. Dat komt doordat de slijmvliezen ontstoken zijn en er meer slijm geproduceerd wordt. Daarnaast raken de spiertjes rondom de luchtwegen verkrampt. Samen zorgt dat ervoor dat het ademen beperkt wordt. De klachten van mensen met astma zijn vaak kortademigheid, benauwdheid, een piepende ademhaling, vermoeidheid en pijnklachten op de borst, nek of schouders. De klachten kunnen chronisch optreden of in aanvallen. Vaak spelen allergieën en stress een rol. Een osteopaat kan naast de medische behandeling (medicijnen) een aanvullende behandeling bieden door onder andere het ademsysteem en de ademhaling zelf te behandelen.

Onderzoek osteopathie bij astma

Een osteopaat zal in een uitgebreid vraaggesprek specifiek ingaan op de klachten en op de algehele gezondheid. Daarbij wordt onder andere besproken of er naast de symptomen van astma ook klachten zijn van bijvoorbeeld pijnlijke spieren of gewrichten. Door de vernauwde luchtwegen moeten de ademhalingsspieren namelijk harder werken. Dat zorgt ervoor dat het middenrif en de spieren en gewrichten rondom de borstkas sneller verkrampen en vast gaan zitten. Wanneer de ademhalingsspieren vermoeid raken, gaan de zogenaamde hulpademhalingsspieren een deel van de functie overnemen. Deze hulpademhalingsspieren zijn daar eigenlijk niet voor bedoeld en geven dan ook vaak klachten bij astma ter hoogte van de nek, schouders, borstkas en rug. Datzelfde zien we terug bij mensen die door bijvoorbeeld stress ’te hoog’ of ‘verkeerd’ ademen zonder dat ze astma hebben.

Na het vraaggesprek wordt tijdens een lichamelijk onderzoek bekeken hoe de beweeglijkheid van de verschillende lichaamsweefsels is. Daarbij wordt specifiek het ademsysteem met de ribben, longen, borstbeen, middenrif en de hulpademhalingsspieren onderzocht. Ook wordt onder andere onderzocht of de zenuwen die de spiertjes rondom de luchtwegen aansturen overprikkeld zijn en of de lymfeafvoer van de longen optimaal is.

Behandeling osteopathie bij astma

De meeste mensen met astma worden behandeld met medicijnen. De osteopaat wil als aanvulling hierop de bewegingsfunctie die verloren is gegaan herstellen.

Zo zal de beweeglijkheid van de borstkas en de spieren die betrokken zijn bij de ademhaling geoptimaliseerd worden. En ook de zenuwaansturing van de longen en de spiertjes rondom de luchtwegen. Onderzoek heeft aangetoond dat osteopathische behandeling de borstkas meetbaar versoepelt. 1

Op een rustige manier worden de weefsels met de handen ontspannen en losgemaakt. Daarnaast geeft de osteopaat ook adviezen en / of (ademhalings)oefeningen mee voor thuis. Osteopathische behandeling heeft niet alleen positieve effecten op de longfunctie bij volwassenen, maar ook bij kinderen. 2,3,4 

Binnen de praktijk van Sens Gezondheidszorg®  werken de osteopaten samen met psychosomatische fysiotherapeuten. Zij kunnen naast de osteopathische behandeling de ademhalingstechniek verbeteren en oefenen.

Welke klachten kan een osteopaat behandelen?

Osteopathie bij astma kan helpen om de volgende klachten te verbeteren:

  • Kortademigheid
  • Benauwdheid
  • Vermoeidheid
  • Pijnlijke gewrichten en spieren rondom de borstkas
  • Nekklachten en hoofdpijn
  • Rugklachten

VERWIJZING/VERGOEDING/TARIEVEN

Voor een osteopathisch consult hebt u geen verwijzing van een huisarts nodig. Een behandeling bij een van onze geregistreerde osteopaten wordt door vrijwel alle Nederlandse zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed uit het aanvullende pakket en valt niet onder het eigen risico.

Mocht u na het lezen van deze tekst vragen hebben of een van onze osteopaten willen spreken, dan horen wij dat graag!

OSTEOPAAT BIJ ASTMA

Kijk hier voor onze osteopaten: osteopathie bij astma.

Referenties

1.Bockenhauer SE, Julliard KN, Lo KS, Huang E, Sheth AM. Quantifiable effects of osteopathic manipulative techniques on patients with chronic asthma. J Am Osteopath Assoc. 2002 Jul;102(7):371-5; discussion 375. PMID: 12138951.
2.Guiney PA, Chou R, Vianna A, Lovenheim J. Effects of osteopathic manipulative treatment on pediatric patients with asthma: a randomized controlled trial. J Am Osteopath Assoc. 2005 Jan;105(1):7-12. PMID: 15710659.
3.Lorenzo S, Nicotra CM, Mentreddy AR, Padia HJ, Stewart DO, Hussein MO, Quinn TA. Assessment of Pulmonary Function After Osteopathic Manipulative Treatment vs Standard Pulmonary Rehabilitation in a Healthy Population. J Am Osteopath Assoc. 2019 Feb 11. doi: 10.7556/jaoa.2019.026. Epub ahead of print. PMID: 30741314.
4.Perez, Luis & Sneed, Jason & Eland, David. (2012). Evidence-based osteopathic manipulative treatment for common conditions. Osteopathic Family Physician. 4. 8–12. 10.1016/j.osfp.2011.11.002.

Meer informatie: