Rafke van Hoof
Kinderfysiotherapeut
Mijn naam is Rafke van Hoof. Ik werk nu 9 jaar als kinderfysiotherapeut en geniet nog elke dag van het werken met kinderen. Ik hoor vaak terug dat kinderen met veel plezier bij mij komen oefenen. Doordat ik zelf intussen moeder ben geworden, kan ik naast therapeut ook als ouder naar kinderen kijken. Maar ook kan ik me invoelen hoe waardevol de ontwikkeling van een kind voor een ouder is.
In 1999 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. Ik heb gedurende 8 jaar in het revalidatiecentrum met volwassenen gewerkt, waar ik me vooral in de gevolgen van hersenletsel en spieraandoeningen heb gespecialiseerd.
In 2009 ben ik gestart met de masteropleiding voor kinderfysiotherapie, omdat het werken met kinderen al jarenlang mijn interesse had. Na een aantal jaren in de eerste lijn gewerkt te hebben, ben ik weer terug naar mijn werkomgeving in het revalidatiecentrum gegaan, maar nu op de kinderafdeling. Doordat ik gewend ben om in een team te werken, weet ik hoe belangrijk het is om samen te werken met ouders en andere disciplines, maar ook om contact te onderhouden met verwijzers.
De combinatie van werken in een praktijk en een revalidatiecentrum brengt veel variatie. Door deze combinatie heb ik een brede kijk ontwikkelt van zowel de normale als de abnormale ontwikkeling van het kind al vanaf de geboorte.
Gevolgde scholing en specialisaties binnen de kinderfysiotherapie:
- Master kinderfysiotherapie 2009-2013
- PCM (plagiocephalometrie) bij kinderen met een afplatting vanwege voorkeurshouding
- FOK: fysiotherapie bij ontwikkelingstoornissen bij kinderen van 0-2 jaar (https://www.sbok.nl/)
- Sensorische informatieverwerking bij kinderen (https://www.anderskijkennaarkinderen.nl/)
- Neuromusculaire aandoeningen (https://www.npi.nl/)
- Diverse klinimetrie:
- M-ABC2, test voor vroegtijdige opsporing van motorische problemen bij kinderen van 3-16 jaar (https://www.pearsonclinical.nl)
- Bayley–III-NL, test om de vroegkinderlijke ontwikkeling in kaart te brengen bij kinderen vanaf 16 dagen tot en met 42 maanden en 15 dagen (https://www.pearsonclinical.nl)
- GMFM, een motoriektest voor kinderen met een cerebrale parese (https://www.dehoogstraat.nl/over-de-hoogstraat/scholingen/gmfm)