Madhu Zeeuwen

Psychosomatisch fysiotherapeut

Mijn naam is Madhu Zeeuwen. In 1993 ben ik afgestudeerd als algemeen fysiotherapeut. Als kind al was ik geïnteresseerd in psychologie, maar ik vond de studie te theoretisch. Daarom ben ik fysiotherapeut geworden, om zo op een praktische manier met mijn handen en met mensen te kunnen werken. Na mijn afstuderen heb ik in verschillende particuliere praktijken gewerkt.

De interesse in psychologie bleef op de achtergrond wel aanwezig. Daarom besloot ik in 2006 een jaarcursus oplossingsgerichte korte therapie te doen aan de Saxion Hogeschool te Enschede. De oplossingsgerichte manier van werken legt niet de nadruk op problemen en oorzaken hiervan, maar op de krachten en hulpbronnen van de cliënt. Door het stellen van vragen wordt de cliënt uitgenodigd om de oplossingen te vinden die bij hem of haar passen. Het is een coachende manier van werken. Dit vond ik zo leuk dat ik naast mijn werk als fysiotherapeut ook ben gaan coachen. Na een jaar, in 2009, heb ik de stap gemaakt om de fysiotherapie vaarwel te zeggen en coach te worden. Om als coach meer in mijn gereedschapskist te hebben, ben ik toen ook de 2-jarige NLP-opleiding gaan doen. In de drie jaar die ik als coach heb gewerkt, heb ik vooral mensen begeleid met een uitkering, die vanwege overspannenheid, weinig zelfvertrouwen of andere psychische problemen, moeilijk (opnieuw) de stap naar werk konden maken.

Hoewel ik het coachen heel leuk vond (en vind), kwam ik erachter dat het steeds zelf zoeken naar nieuwe klanten niets voor mij was. Daarom ben ik in 2012 toch weer als algemeen fysiotherapeut gaan werken, nog altijd een leuk vak.

Mijn interesse in de wisselwerking tussen lichaam en geest bleef toch kriebelen. In 2014 ben ik daarom begonnen aan de specialisatie tot psychosomatisch fysiotherapeut. Deze opleiding heb ik in 2017 afgerond. Tijdens de opleiding heb ik veel geleerd over deze wisselwerking: hoe je via de geest invloed kunt hebben op het lichaam en via het lichaam invloed hebt op de geest.

Ik behandel vooral mensen met stressklachten, zoals bij overspanning en burn-out, maar ook bijvoorbeeld nek- of rugklachten die steeds terugkomen. Hierbij gebruik ik onder andere ontspanningsoefeningen en mindfulness. Ook behandel ik mensen met chronische pijn, chronische vermoeidheid, hyperventilatie, depressie en angst. Sinds januari 2017 werk ik bij Sens Gezondheidszorg®.

Tijdens de intake ga ik samen met u op zoek naar wat de klacht precies betekent, wat u graag zou willen bereiken, wat realistische doelen zijn en wat u zou kunnen helpen om deze doelen te bereiken. Op basis daarvan maken we een plan. Hierbij kunnen ontspanningstechnieken, massage en rustige mobilisaties gebruikt worden, maar ook voorlichting en coaching of een beweegprogramma voor thuis. U krijgt weer grip op uw gezondheid en u leert uw klachten beter te begrijpen en er beter mee om te gaan. Hierdoor komt er meer balans in uw leven, wat de kwaliteit van leven verhoogt.

GEVOLGDE NASCHOLING EN SPECIALISATIES BINNEN EN BUITEN DE FYSIOTHERAPIE

  • Master psychosomatische fysiotherapie, sinds 2017.
  • Mindfulness, 2023.
  • Somatic Experiencing, 3-jarige opleiding. Het helen van trauma’s met het lichaam als gids. Afgestudeerd in 2022.
  • EMDR-practitioner sinds 2022.
  • ACT: Acceptance and Commitment Therapy, anders leren omgaan met chronische pijn, om de kwaliteit van leven te verhogen, 2019.
  • Mastercourse oplossingsgerichte korte therapie, 2006.
  • McKenzie-therapie (nek- en rugklachten).
  • Mulligan (pijnloos mobiliseren van gewrichten).
  • Dry needling (behandeling van triggerpoints of “spierknopen”).
  • NLP, 2010.
  • Op dit moment ben ik bezig met een 2-jarige opleiding Pesso-therapie, een vorm van lichaamsgerichte psychotherapie, die heel goed aansluit bij mijn werk als psychosomatisch fysiotherapeut.
  • Tevens volg ik een opleiding Re-Attach®.