Erik Horsten

Osteopaat DO-MRO, BSc Osteopathy

Mijn naam is Erik Horsten. In 1999 studeerde ik af als fysiotherapeut en heb sindsdien met baby’s, kinderen en volwassenen gewerkt. Via mijn toenmalige werk kwam ik in aanraking met osteopathie. De totaalbenadering en de filosofie achter de osteopathische behandeling boeiden mij zo, dat ik besloot om me in te schrijven voor de opleiding voor osteopathie. Vanuit de osteopathische visie probeer ik de oorzaak van de klachten aan te pakken om de gezondheid te bevorderen. De uitdaging zit er voor mij in om voor ieder individu de maximale gezondheid binnen een actuele situatie te vinden. Bij baby’s en kinderen vind ik het met name belangrijk om ze waar nodig te ondersteunen in hun eigen (sensomotorische) ontwikkeling met gebruikmaking en ontplooiing van hun aangeboren talenten en interesses. Dit gaat eigenlijk ook op voor volwassenen.

Opleiding Osteopathie

In 2006 behaalde ik ‘cum laude’ mijn diploma voor de 5-jarige deeltijdopleiding voor osteopathie aan de International Academy for Osteopathy (IAO) en ontving hierbij de ‘Michel Janssens Award 2006’. Met dit diploma en mijn registratie bij het Nederlands Register voor Osteopathie ben ik aangesloten bij alle zorgverzekeraars om voor vergoeding in aanmerking te komen. In 2008 behaalde ik tevens mijn diploma Bachelor of Science in Osteopathy (BSc Osteopathy) aan de BCOM-universiteit te Londen.

Werkzaamheden

Momenteel werk ik als osteopaat te Tilburg. Daarnaast heb ik vijf jaar gewerkt als docent aan de International Academy for Osteopathy (IAO) in Kopenhagen (2006 t/m 2011) en ben ik lid geweest van de PR-commissie voor de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (2006 t/m 2012). Van 2014-2015 heb ik deelgenomen aan de landelijke werkgroep onder leiding van de Stichting Wetenschappelijk Osteopatisch Onderzoek (SWOO) die de richtlijn ontwikkelde voor Osteopathische behandeling van de nekregio.

Ik ben blij met de keuze die ik heb gemaakt om osteopaat te worden en de voldoening en werkplezier die het beoefenen van osteopathie met zich meebrengt.

Gevolgde nascholing en specialisaties binnen de osteopathie:

 • Osteopathie bij Kinderen en baby’s
 • Osteopathie in de sport
  • hardlopen, voetbal, wielrennen/ mountainbiken en diverse andere sporten
  • (ballet)dansen
  • chronische sportblessures in relatie tot asymmetrie of andere problematiek ter hoogte van het gebit/kaaksysteem
 • Kaakgewrichtsproblematiek en kaakgerelateerde hoofdpijnklachten
 • Hersenzenuwen: migraine, hoofdpijn, functionele oogproblemen, evenwichtsproblemen, duizeligheid, aangezichtspijn, etc.
 • Behandeling van diverse stoornissen in de wervelkolom en klachten bij arthrose
 • Functionele orgaanproblematiek (zoals brandend maagzuur, problemen met de spijsvertering, PDS, obstipatie, etc.)
 • Methode de Bakker (deel I t/m III): Binnen deze methode wordt het lichaam behandeld vanuit de embryologische ontwikkeling van de structuren en de bewegingen die met deze ontwikkeling gepaard gaan.
 • Fasciaal Distorsie Model (Typaldos): specifieke en revolutionaire methode die lichamelijke trauma’s, chronische en acute klachten behandelt met een geheel nieuwe zienswijze.
 • Specifieke manipulatiecursussen voor de wervelkolom (Minodier, Herbert/Hartman, FICO)
 • Behandeling van het lymfestelsel volgens Dr. Chickly

Huidig:

 • Momenteel doorloop ik het 5-jarige programma bij EVOST. De naam EVOST is een afkorting van “Evolutionary Medicine in the Osteopathic Field”. Door bestudering van de natuur en natuurwetenschappen wordt een beter begrip en inzicht verkregen van de wereld, het leven en welke aspecten een rol spelen bij gezondheid en ziekte.
 • Biodynamische aspecten binnen de osteopathie (deel I, II, III en IV)

Erik Horsten: Osteopaat Tilburg

Voor meer informatie over osteopathie kunt u op de volgende link klikken: osteopathie of contact opnemen via onderstaande contactgegevens. 

Linkedin profiel Erik Horsten osteopaat Tilburg