Erik Horsten

Osteopaat DO-MRO, BSc Osteopathy

Hallo, ik ben Erik Horsten. In 1999 studeerde ik af als fysiotherapeut en heb sindsdien met baby’s, kinderen en volwassenen gewerkt. Via mijn toenmalige werk kwam ik in aanraking met osteopathie. Met name de totaalbenadering en de filosofie achter de osteopathische behandeling boeiden mij zo, dat ik besloot om me in te schrijven voor de opleiding voor osteopathie. Inmiddels alweer vele jaren afgestudeerd en nog even enthousiast en gepassioneerd over deze prachtige behandelwijze. Door de mens als één geheel te zien, kunnen meer verbanden en oorzaken bij het ontstaan van klachten zichtbaar worden. Door de onderliggende oorzaak doelgericht op te sporen en te behandelen worden belemmeringen die herstel in de weg staan opgelost. De uitdaging zit er voor mij in om voor ieder individu de maximale gezondheid binnen een bepaalde situatie te vinden. Bij baby’s en kinderen vind ik het met name belangrijk om ze waar nodig te ondersteunen in hun eigen ontwikkeling met gebruikmaking en ontplooiing van hun aangeboren talenten en interesses. Dit geldt eigenlijk ook voor volwassenen…

Mocht u vragen hebben over osteopathie of over een behandeling, dan vind ik het leuk om deze te beantwoorden. Ik behandel baby’s, kinderen en volwassenen.

Opleiding Osteopathie

In 2006 behaalde ik ‘cum laude’ mijn diploma voor de 5-jarige deeltijdopleiding voor osteopathie aan de International Academy for Osteopathy (IAO) en ontving hierbij de ‘Michel Janssens Award 2006’. Met dit diploma en mijn registratie bij het Nederlands Register voor Osteopathie ben ik aangesloten bij alle zorgverzekeraars om voor vergoeding in aanmerking te komen. In 2008 behaalde ik tevens mijn diploma Bachelor of Science in Osteopathy (BSc Osteopathy) aan de BCOM-universiteit te Londen.

Werkzaamheden

Momenteel werk ik als osteopaat te Tilburg. Daarnaast heb ik vijf jaar gewerkt als docent aan de International Academy for Osteopathy (IAO) in Kopenhagen (2006 t/m 2011) en ben ik lid geweest van de PR-commissie voor de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (2006 t/m 2012). Van 2014-2015 heb ik deelgenomen aan de landelijke werkgroep onder leiding van de Stichting Wetenschappelijk Osteopatisch Onderzoek (SWOO) die de richtlijn ontwikkelde voor Osteopathische behandeling van de nekregio.

Gevolgde nascholing en specialisaties binnen de osteopathie:

Daarnaast blijf ik me verder verdiepen en heb ik diverse nascholingen gevolgd:

 • Osteopathie bij Kinderen en baby’s
 • Osteopathie in de sport
  • hardlopen, voetbal, wielrennen/ mountainbiken en diverse andere sporten
  • (ballet)dansen
  • chronische sportblessures in relatie tot asymmetrie of andere problematiek ter hoogte van het gebit/kaaksysteem
 • Kaakgewrichtsproblematiek en kaakgerelateerde hoofdpijnklachten
 • Hersenzenuwen: migraine, hoofdpijn, functionele oogproblemen, evenwichtsproblemen, duizeligheid, aangezichtspijn, etc.
 • Behandeling van diverse stoornissen in de wervelkolom en klachten bij arthrose
 • Functionele orgaanproblematiek (zoals brandend maagzuur, problemen met de spijsvertering, PDS, obstipatie, etc.)
 • Methode de Bakker (deel I t/m III): Binnen deze methode wordt het lichaam behandeld vanuit de embryologische ontwikkeling van de structuren en de bewegingen die met deze ontwikkeling gepaard gaan.
 • Fasciaal Distorsie Model (Typaldos): specifieke en revolutionaire methode die lichamelijke trauma’s, chronische en acute klachten behandelt met een geheel nieuwe zienswijze.
 • Specifieke manipulatiecursussen voor de wervelkolom (Minodier, Herbert/Hartman, FICO)
 • Behandeling van het lymfestelsel volgens Dr. Chickly
 • EVOST. De naam EVOST is een afkorting van “Evolutionary Medicine in the Osteopathic Field”. Vanuit osteopathisch perspectief wordt de evolutie van het leven op aarde en de ontwikkeling van de mens als embryo bestudeerd.
 • Morphokinetica in de praktijk (Morphologicum)
 • Biodynamische aspecten binnen de osteopathie (deel 1 t/m 9 van de 9)

Huidig:

 • Biodynamische osteopathie bij baby’s en kinderen

Erik Horsten: Osteopaat Tilburg

Voor meer informatie over osteopathie kunt u op de volgende link klikken: osteopathie of contact opnemen via onderstaande contactgegevens. 

Linkedin profiel Erik Horsten osteopaat Tilburg