Lichaamsbewustzijn en Psychosomatische fysiotherapie

Wat is lichaamsbewustzijn?

Lichaamsbewustzijn en psychosomatische fysiotherapie, het woord ‘lichaamsbewustzijn’ zegt het eigenlijk al een beetje: het ‘bewust worden’ en ‘bewust zijn’ van het lichaam. Het gaat hierbij om bewust lichamelijke sensaties te voelen, zoals spanning en ontspanning, temperatuur of tintelingen en andere sensaties. Naast deze sensaties ervaar je via het lichaamsbewustzijn ook de emoties en stemmingen die gedurende de dag aanwezig kunnen zijn. Voelen dat je blij bent, tevreden, verdrietig of down.

Het nut van een goed lichaamsbewustzijn

Het voordeel van een goed lichaamsbewustzijn is dat signalen vanuit het lichaam goed worden opgevangen en gebruikt kunnen worden in het dagelijks leven.

Als het bijvoorbeeld op het werk veel te druk is, dan kunnen vanuit het lichaam signalen komen dat het te veel is en dat er een grens is bereikt. Op basis van die informatie kunnen dingen worden aangepast, zodat er niet verder over de grens wordt gegaan. Dit voorkomt overbelasting of irritatie. Is het lichaamsbewustzijn verminderd dan komen die signalen veel slechter door en wordt het minder goed gevoeld dat er een grens is bereikt. De kans bestaat dat er over een grens wordt gegaan. Hierdoor kunnen lichamelijke klachten ontstaan, zoals bijvoorbeeld: gespannen spieren.

Een ander voordeel van een goed lichaamsbewustzijn is dat er minder aandacht is voor gedachten, en daardoor dus minder piekeren. Dit kan leiden tot beter slapen en een algemeen gevoel prettiger ‘in je vel te zitten’.

Piekeren zorgt voor meer ‘in je hoofd zitten’, dus dat de aandacht bij het piekeren is en alle aandacht gericht is op de gedachten en niet of weinig in het lichaam. Is de aandacht meer bij het lichaam, dan is er minder ruimte om met gedachten bezig te zijn.

Lichaamsbewustzijn en psychosomatische fysiotherapie

Binnen de psychosomatische fysiotherapie wordt veel gebruik gemaakt van methoden om het lichaamsbewustzijn te bevorderen.

Door spanning in de spieren beter te kunnen voelen, wordt het eenvoudiger om die weer te ontspannen.

Door weerstand beter te voelen in een bepaalde situatie, worden grenzen eerder ervaren.

Door beter te voelen dat de adem gespannen verloopt of versnelt, kan in een eerder stadium een hyperventilatie-aanval worden waargenomen. Oefeningen om een hyperventilatie-aanval op te vangen, kunnen dan ook eerder worden ingezet. Zo kan dan een heftige aanval worden voorkomen.

Dus bij spanningsklachten in het lichaam, of bij een verstoorde ademhaling, begint de verandering vaak bij het beter gaan voelen van het lichaam en de plek waar de spanning of de pijn zit.

Methoden om het lichaamsbewustzijn te bevorderen binnen de psychosomatische fysiotherapie:

  • Communicerende energetische massage
  • Holistic pulsing
  • Focus oefeningen, waarbij door middel van oefeningen wordt geleerd om op het lichaam te focussen
  • Ademoefeningen
  • Mobilizing awareness
  • Somatic experiencing

    Psychosomatische Fysiotherapie bij lichaamsbewustzijn

De psychosomatische fysiotherapeut bepaald tijdens de intake samen met u welke van deze methoden het beste aansluiten bij de klachten.

Tijdens een behandeling wordt in eerste instantie hulp geboden om het lichaamsbewustzijn te vergroten en lichaamssignalen te leren voelen. Er worden oefeningen meegegeven om dat zelfstandig thuis te oefenen.

 

VERWIJZING/VERGOEDING/TARIEVEN

Er is geen verwijzing nodig voor de behandeling, maar het mag wel. Alle therapeuten die werkzaam zijn bij Sens Gezondheidszorg® voldoen aan de eisen die gesteld worden door de zorgverzekeraar om in aanmerking te komen voor DTF (Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie).

De behandeling door de gespecialiseerd psychosomatisch fysiotherapeut valt onder de vergoeding fysiotherapie in uw aanvullende pakket. Bent u niet aanvullend verzekerd dan zijn de kosten voor eigen rekening.

Psychosomatische fysiotherapeuten bij Lichaamsbewustzijn bevorderen

Kijk hier voor onze psychosomatische fysiotherapeuten: psychosomatische fysiotherapie bij lichaamsbewustzijn bevorderen.