Kaakpijn en manuele therapie

Waarom Kaakpijn en Manuele therapie?

Wanneer u (pijn)klachten ervaart aan de kaak, de mond, de hals, de nek en/of het hoofd, kan de oorzaak van deze klachten ook in een van deze regio’s zijn gelegen. De orthopedische manueel therapeut met als  specialisatie “de kaak”, zal op zoek gaan naar de oorzaak, en deze behandelen. Dit kan in de breedste zin van het woord: behandeling van het kaakgewricht, de omliggende spieren, de nek, of juist het analyseren van uw gewoontes van gebruik van bijvoorbeeld uw mond; denk dan bijvoorbeeld aan tandenknarsen (bruxeren).

Onderzoek bij kaakpijn

De gespecialiseerde manueel therapeut zal in een uitgebreid vraaggesprek allereerst allerlei belangrijke vragen stellen. Hierbij zal worden ingegaan op klachten in en rondom het kaakgewricht, mondgewoontes zoals tandenknarsen en kauwgomkauwen, klachten in hals en nek, maar ook hoofdpijnklachten. Aansluitend zal er een onderzoek gestart worden van kaak, mond en zo nodig ook van nek en bovenrug. De manueel therapeut zal ook, met uw toestemming, in uw mond kijken en ook uw kaakgewricht onderzoeken doordat u bewegingen met uw mond maakt. tevens zal de therapeut zelf, bewegingen met uw onderkaak maken.

Behandeling van kaakpijn

De behandeling van kaakklachten kan heel divers zijn. Dit ligt aan de oorzaak van uw kaakklachten. Na het uitgebreide onderzoek zal de manueel therapeut samen met u een behandelplan opstellen. Daarin wordt besproken wat de (vermoedelijke) reden is waarom uw klachten zijn ontstaan, verergeren of niet willen verbeteren. Aansluitend zal indien noodzakelijk de behandeling worden gestart.

Tot hoeverre zijn uw gewoontes of houding de grootste oorzaak van uw klachten, of is juist uw nek de reden waarom uw klachten niet verbeteren? Is er een probleem in het kaakgewricht en beweegt deze niet goed? Of is er juist een stress factor waardoor uw klachten ontstaan of erger worden omdat u bijvoorbeeld (veel meer) bent gaan tandenknarsen (bruxeren).

Voor welke klachten zoek je contact

  • Duizeligheid, oorsuis (tinitis) en hoofdpijn
  • Kaakpijn of vermoeid gevoel aan kaakgewricht en in kaakgewricht regio
  • Knappende of klikkende kaak waar je last van hebt
  • Nekklachten
  • Niet goed kunnen openen of sluiten van de mond
  • Oorpijn in of  van het oor zelf, welke niet door KNO- of huisarts verklaard kan worden
  • Tandenknarsen (bruxeren) of mondgewoonten welke klachten geven
  • Tandpijn welke niet door de tandarts verklaard kan worden
  • Etc.

Oorzaak van kaakpijn

Klachten in kaak- hals gebied welke een oorzaak hebben in en om het kaakgewricht zijn klachten waar patiënten soms jaren mee rondlopen. Klachten die lastig gediagnosticeerd of verklaard kunnen worden. Soms heeft u al meerdere bezoekjes gepleegd aan tandarts, huisarts of bijvoorbeeld kaakchirurg en heeft niemand uw klachten echt kunnen vinden. Waag eens een bezoekje aan een gespecialiseerde manueel therapeut. Zij kan vaak al snel een vermoeden uitspreken of zij iets voor uw klachten kan betekenen

Verwijzing/vergoeding/tarieven

U kunt zonder verwijzing van uw huisarts of specialist terecht voor een onderzoek en / of behandeling fysiotherapie of manueel therapie. Alle therapeuten die werkzaam zijn bij Sens Gezondheidszorg voldoen aan de eisen die gesteld worden door de zorgverzekeraar om in aanmerking te komen voor DTF (Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie).

De behandeling van kaakklachten door de gespecialiseerd manueel therapeut valt onder de vergoeding fysiotherapie in uw aanvullende pakket. Bent u niet aanvullend verzekerd dan zijn de kosten voor uw eigen rekening

Manueel therapeuten kaakpijn

Ester van Oord

Ilona Boers