Behandeling trauma met craniosacraal therapie

CRANIOSACRAAL THERAPIE BIJ TRAUMA

Een trauma ontstaat als een gebeurtenis te moeilijk en/of te pijnlijk is om verdragen. Onze reactie als mens op trauma is instinctief. We kunnen niet meer denken, een reactie bedenken of kiezen hoe we zullen reageren. Dan zijn we overgeleverd aan ons oerinstinct en onze oer reflexen en doen we wat ons overlevingsinstinct ons op dat moment ingeeft: vluchten of vechten. Als dit niet mogelijk is dan bevriezen we en zijn we gevangen in machteloosheid. Deze overlevingsmodus kan na het trauma nog lang blijven bestaan ook al is de gebeurtenis al enige tijd voorbij.

Er bestaat geen objectieve meet methode voor trauma. Deze is voor iedereen anders. Voor de een is het een strenge straf als kind van een ouder, voor de ander een vernederende opmerking of een horrorfilm zien op te jonge leeftijd. Je eenzaam of onbegrepen voelen. Gepest, bedreigd worden. Bedrogen worden in de liefde. Gemanipuleerd worden door mensen die je vertrouwt. Maar ook heel erg ziek worden. Fysiek te veel pijn hebben ervaren, een ongeval hebben of verhuizen. Iemand die je verlaat, die plots zomaar weggaat. Iemand die doodgaat. Niet kunnen helpen. Je extreem machteloos voelen. Het zijn zomaar wat voorbeelden van trauma. En dan hebben we nog het diep beschadigende trauma van mishandeling, seksueel misbruik en verwaarlozing.

Ons zenuwstelsel wekt extra energie (stresshormonen) op om ons voor te bereiden op gevaar. Als we deze energie kunnen ontladen terwijl we onszelf actief en doeltreffend tegen de dreiging verdedigen, dan zal ons zenuwstelsel terugkeren naar een normaal verwerkingsniveau. Ons gevoel van veiligheid maakt dat we ons compleet, zelfvoldaan en heldhaftig voelen. Als het gevaar nog niet succesvol is bestreden dan blijft de energie in ons lichaam achter en blijft ons zenuwstelsel in hoge mate geactiveerd. Alsof je in de 5e versnelling staat en moeite hebt om terug te schakelen.

VOOR WELKE KLACHTEN

Bepaalde symptomen van trauma zijn: hyperactiviteit en verstrakking van je lijf, verhoogde waakzaamheid, prikkelbaar, woede-uitbarstingen, gevoeligheid voor licht en geluid, hartkloppingen, concentratieproblemen, veel huilen, hoofd/nekpijn, overdreven emotionele en schrikachtige reacties, angsten, vermijdingsgedrag, spanning in je lijf, problemen met in- en/of doorslapen. Gevoelens van hulpeloosheid.

ONDERZOEK CRANIOSACRAAL THERAPIE BIJ TRAUMA

Tijdens het onderzoek bij Craniosacraal therapie voor trauma ga je als cliënt ervaren wat er op dat moment waar te nemen is in jouw lichaam. Je gaat samen met de therapeut in kaart brengen wat voor gedachten, gevoelens, sensaties en impulsen en beelden er aanwezig zijn. En in welke laag geeft de cliënt stress aan: fysiek, emotioneel of mentaal.

Behandeling trauma met craniosacraal therapie

Behandeling trauma met craniosacraal therapie
Behandeling trauma met craniosacraal therapie

Het trauma wordt opgeslagen in het bindweefsel van ons lichaam en veroorzaakt daar blokkades. Door die blokkades kunnen klachten ontstaan die zowel lichamelijk als psychisch kunnen zijn. Tijdens een craniosacraal behandeling worden de blokkades opgezocht en behandeld middels zachte technieken. Door de diepe ontspanning die daarbij ontstaat kunnen ook de lagen worden aangesproken waar littekens ten gevolgen van het trauma zich hebben vastgezet. Het zijn deze littekens en verhardingen die mogelijk verantwoordelijk zijn voor het voortbestaan van klachten of het steeds terugkeren ervan. Tijdens de behandeling in bepaalde gebieden warmte of kou, spanning of ontspanning of beweging gevoeld worden.

Of er komen herinneringen naar boven die gepaard gaan met het vrijkomen van emoties. De therapeut begeleidt dit proces met veiligheid, respect, ruimte, begrip en oprechte aandacht.

VERWIJZING/VERGOEDING/TARIEVEN

Voor een consult craniosacraal therapie heeft u geen verwijzing van een huisarts nodig.  Een behandeling van een geregistreerde craniosacraal therapeut wordt vrijwel door de meeste zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed uit het aanvullende pakket en valt niet onder het eigen risico.

Mocht u na het lezen van deze tekst vragen hebben of craniosacraal therapie ook bij uw trauma zou kunnen helpen dan hoor ik dat graag.

CRANIOSACRAAL THERAPEUT BIJ TRAUMA

Kijk hier voor onze craniosacraaltherapeuten: craniosacraaltherapie bij trauma.

Referenties

De tijger ontwaakt, Peter A. Levine, Trauma: Herstel in eigen hand, Babbette Rothschild, Sterker waar het pijn doet Ybe Casteleyn, Traumasporen, prof. dr. Bessel van der Kolk