Behandeling Parkinson met osteopathie

PARKINSON EN OSTEOPATHIE

Bij de ziekte van Parkinson ontstaat een tekort aan Dopamine in de hersenen. Hierdoor verandert de aansturing van de spieren. Dit kan resulteren in zogenaamde tremoren (beven of trillen van bijvoorbeeld de hand), stijfheid, traag bewegen, moeilijkheden met houdingen en bewegingen zoals lopen.

Osteopathie is een manuele behandelvorm die bij Parkinson onder andere verkrampte spieren, stijfheid in gewrichten en het bewegen verbetert. Als osteopaat kijken we naar de mens als geheel en focussen we niet alleen op de aandoening of de plek van de klachten. Alles in het lichaam staat in verbinding met elkaar. Delen van het lichaam die gespannen zijn of vastzitten, kunnen voor klachten zorgen. De osteopatische behandeling heeft als doel om de gevolgen van Parkinson te minimaliseren en achteruitgang te beperken. Op die manier kunnen mensen met Parkinson zo optimaal mogelijk functioneren.

ONDERZOEK BIJ PARKINSON

Een osteopaat zal in een uitgebreid vraaggesprek specifiek ingaan op uw klachten, uw hulpvraag en op uw algehele gezondheid. Daarbij wordt onder andere besproken of er naast de symptomen van Parkinson ook klachten zijn van bijvoorbeeld pijnlijke spieren of gewrichten, moeite met slapen of van de ingewanden. Vervolgens zal tijdens een lichamelijk onderzoek bekeken worden hoe de beweeglijkheid van de verschillende lichaamsweefsels is. Een onderdeel van de osteopathische behandeling is het behandelen van restricties en bewegingsbeperkingen ter hoogte van de schedel en de verbinding van de schedel met de nek. Tijdens een onderzoek van Rivera-Martinez et al. (2002) werden specifieke gebieden die vastzitten gevonden bij mensen met de ziekte van Parkinson.

Behandeling Parkinson met osteopathie

Een behandeling door een osteopaat is gericht op het herstellen van de bewegingsfunctie die verloren is gegaan en daarmee het herstel van een evenwichtige gezondheid. Op een rustige manier worden de weefsels met de handen ontspannen en losgemaakt. Daarbij is het mogelijk dat de osteopaat gaat behandelen op een plaats waar u geen directe klachten of symptomen heeft. Dit heeft te maken met het feit dat de osteopaat het lichaam als geheel bekijkt bij het ontstaan van klachten. Vaak zit de oorzaak van de klachten niet op de plaats van de symptomen.

WELKE KLACHTEN KAN EEN OSTEOPAAT BEHANDELEN?

Behandeling Parkinson met osteopathie
Behandeling Parkinson met osteopathie

Problemen met bewegen

Osteopathie kan een effectieve behandelmethode zijn bij problemen met bewegen bij mensen met de ziekte van Parkinson. Een osteopathische behandeling kan gericht zijn op het verbeteren van de balans, het looppatroon en de stabiliteit en kan daarmee het valrisico beperken. Daarnaast kan de behandeling zich richten op het verminderen van pijn en het verbeteren van de beweeglijkheid en soepelheid. Hierdoor kunnen mensen met Parkinson meer activiteiten uitvoeren en deelnemen aan sociale interacties.

Wells et al. (1999) onderzochten de effecten van osteopathie op het lopen bij mensen met Parkinson. De groep die een osteopathische behandeling onderging werd vergeleken met een placebo behandelde groep (die een nepbehandeling kregen). In de behandelde groep werd een positief effect gemeten op de paslengte, loopritme en de bewegingssnelheid van armen en benen. In de controlegroep werden geen significante veranderingen gevonden. Daarnaast kan osteopathie een aanvulling geven op de behandeling van het evenwicht bij mensen met de ziekte van Parkinson. (Lopez et al., 2011)

Bijkomende problemen

De ziekte van Parkinson kan naast problemen rondom bewegen ook andere problemen geven, zoals vermoeidheid, pijn, obstipatie en plasproblemen die uiteindelijk ook invloed hebben op de kwaliteit van leven. Osteopathische behandeling blijkt invloed te hebben op pijn, obstipatie en vermoeidheid bij mensen met Parkinson. (S. Varanese et al., 2016)

Minder medicijngebruik

Verder viel tijdens het wetenschappelijk onderzoek op dat de groep die osteopathisch behandeld werd geen extra medicatie nodig had gedurende de behandelepisode in tegenstelling tot de placebogroep. (S. Varanese et al., 2016)

Naast de lichamelijke behandeling zal een osteopaat ook advies geven ten aanzien van ontspanning, houding en beweging, leefregels en oefeningen.

VERWIJZING/VERGOEDING/TARIEVEN

Voor een osteopathisch consult hebt u geen verwijzing van een huisarts nodig. Een behandeling bij een van onze geregistreerde osteopaten wordt door vrijwel alle Nederlandse zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed uit het aanvullende pakket en valt niet onder het eigen risico.

Mocht u na het lezen van deze tekst vragen hebben of een van onze osteopaten willen spreken, dan horen wij dat graag!

Achtergrondinformatie

Wilt u meer achtergrondinformatie over Parkinson, dan kunt u de volgende website raadplegen:

www.parkinson-vereniging.nl

www.parkinsonnet.nl

 

OSTEOPATEN bij PARKINSON

Kijk hier voor onze osteopaten: osteopathie bij Parkinson.

Referenties

Fraix M, Gordon A, Graham V, Hurwitz E, Seffinger MA. Use of the SMART Balance Master to quantify the effects of osteopathic manipulative treatment in patients with dizziness. J Am Osteopath Assoc. 2013 May;113(5):394-403.

Lopez D, King HH, Knebl JA, Kosmopoulos V, Collins D, Patterson RM. Effects of comprehensive osteopathic manipulative treatment on balance in elderly patients: a pilot study. J Am Osteopath Assoc. 2011 Jun;111(6):382-8.

SONIA RIVERA-MARTINEZ, DO; MICHAEL R. WELLS, PHD; JOHN D. CAPOBIANCO, DO, A retrospective study of cranial strain patterns in patients with idiopathic Parkinson’s disease, JAOA • Vol 102 • No 8 • August 2002 • 417-422 https://pdfs.semanticscholar.org/c05b/b607f6605f36f8c5a1c7245a5cd28e8d56a2.pdf

Sheldon Yao, Associate PProfessor, Chair of the Department of OMM, New York Institute of Technology, Effect of Osteopathic Manipulative Medicine on Motor Function, Balance, and Neuroprotective Serum Markers in Parkinson Disease, https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02107638

Sheldon C.Yao, Angela D.Hart, Michael J.Terzella DO, An evidence-based osteopathic approach to Parkinson disease, Osteopathic Family Physician  Volume 5, Issue 3, May–June 2013, Pages 96-101 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877573X13000154

Varanese, L. Cicchitti, G. Travaglini, V. Carafa, N. Modugno, S. Spinelli, F. Marsicano, M. Mistichelli, F. Marsicano, F. Giorgini, M. Verzella. Osteopathic manipulative treatment in Parkinson’s disease: Preliminary results of a double blind sham-controlled cross-over study [abstract]. Mov Disord. 2016; 31 (suppl 2). http://www.mdsabstracts.org/abstract/osteopathic-manipulative-treatment-in-parkinsons-disease-preliminary-results-of-a-double-blind-sham-controlled-cross-over-study/ . Accessed July 11, 2017.

Wells MR1, Giantinoto S, D’Agate D, Areman RD, Fazzini EA, Dowling D, Bosak A., Standard osteopathic manipulative treatment acutely improves gait performance in patients with Parkinson’s disease, J Am Osteopath Assoc. 1999 Feb;99(2):92-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10079641