Behandeling litteken na borstkanker met oedeemtherapie

Behandeling litteken na borstkanker met oedeemtherapie

Helaas krijgt 1 op de 7 vrouwen in Nederland de diagnose borstkanker waarna een intensief behandeltraject  gestart wordt. Dit kan bestaan uit onder andere een operatie (borst besparend, amputatie van de borst en/of een borstreconstructie), okselklierdissectie (verwijdering van klieren uit de oksel), chemo- en/of radiotherapie. Nadien kan het zinvol zijn om als nabehandeling oedeemtherapie of littekenbehandeling te volgen.

Restklachten: Lymfoedeem

In sommige gevallen blijven deze vrouwen nadien restklachten ervaren zoals lymfoedeem (vocht ophoping)  in borst, flank arm of hand. Het lymfestelsel zorgt voor het verwijderen van allerlei afvalstoffen uit het lichaam. Het bestaat uit lymfeklieren en lymfebanen. De klieren zijn een soort zuiveringsstations waar bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers onschadelijk worden gemaakt. Ook worden daar afvalstoffen uit de lymfe gefilterd. Met lymfedrainage kan dit systeem gestimuleerd worden.

Restklachten: pijnlijk bindweefsel en litteken

Daarnaast kan er een pijnlijk, stijf en trekkend gevoel op de borst, romp en schouder ontstaan wat kan resulteren in een  beweging beperking in bijvoorbeeld het schouder gewricht. Ten gevolge van littekens (a.g.v. de operatie) en de radiotherapie wordt de fascia beschadigd. De fascia is bindweefsel dat als een dun web alle structuren van het lichaam omsluit. Al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en zenuwweefsel zijn doorweven en omgeven door fascie. Het verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot een samenhangendfunctionerend geheel. Ten gevolge van een trauma, operatie bestraling of stress kan er lokaal een fibrose (verharding van het (bind)weefsel) ontstaan, waardoor vocht vastgehouden wordt, de bloedcirculatie en de afvoer van lymfevocht stagneert. Daarnaast kan  er druk op een zenuw ontstaan waardoor er pijn ervaren wordt. Het aangedane gebied wordt hard, stug en minder flexibel, waardoor bewegingsbeperkingen ontstaan.

Behandeling litteken na borstkanker met oedeemtherapie

Met milde fascie technieken, ontwikkeld door Dr. Willie Fourie, worden verklevingen in  fascielagen gemobiliseerd (versoepeld). Het gevolg is een betere doorbloeding, meer afvoer van het lymfevocht, minder pijn en een betere bewegingsvrijheid ontstaat.

Voor een optimaal behandelproces worden deze technieken gecombineerd met lymfedrainage (of oedeemtherapie), lymftaping, zwachtelen en zo nodig een therapeutisch elastische arm kous om het vrijgekomen vocht af te voeren.

Mocht u vragen hebben over specifieke klachten of een afspraak willen maken bij onze gespecialiseerde oedeemtherapeuten, dan kunt u contact met ons opnemen.

Oedeemfysiotherapeuten

Kijk hier voor onze oedeemfysiotherapeuten: oedeemfysiotherapie na borstkanker.