Behandeling lage rughernia met manuele therapie

Wat is een lage rughernia?

In onze lage rug hebben we wervels. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven. In het midden van een tussenwervelschijf zit een geleiachtige vloeistof. Bij een hernia breekt de geleiachtige vloeistof uit de tussenwervelschijf welke druk kan geven op een zenuw.

Behandeling lage rughernia met manuele therapie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een hernia komt niet vaak voor, slechts 9 op de 1000 personen heeft een lage rughernia. De meeste personen met een lage rughernia zijn tussen de 45 en 65 jaar oud. Daarnaast ervaart 98% van de personen met een lage rughernia geen klachten.

Een term die ook vaak genoemd wordt bij hernia-achtige klachten is “radiculopathie”. Dit is een ontsteking/irritatie van de zenuwwortel. De symptomen van een lage rughernia en een radiculopathie kunnen hetzelfde zijn. Om onderscheid te maken tussen een hernia en een radiculopathie kunnen we manueel therapeutische tests uitvoeren. Onze testen zijn 98% betrouwbaar. De gouden standaard om dit te onderzoeken is een MRI (Magnetic Resonance Imaging). Echter wordt een MRI pas gemaakt als er een indicatie is om te opereren. Deze indicatie is er doorgaans wanneer er sprake is van toenemend urineverlies en bij een toenemende “rijbroek anesthesie” (gevoelloosheid aan de binnenzijde van de bovenbenen).

Klachten bij lage rughernia

De volgende klachten zijn passend bij een lage rughernia:

  • Meer beenpijn dan rugpijn
  • Kracht en/of gevoelsverlies
  • Extra pijnklachten tijdens hoesten, niezen en persen
  • Schietende brandende pijn in het been
  • Mictiestoornissen (stoornissen in de lozing van urine of in de controle over de blaas)

De oorzaken van een lage rughernia kunnen divers zijn, dit is vaak te herleiden uit het vraaggesprek voorafgaand aan het onderzoek. Uit de literatuur zijn er een aantal risicofactoren bekend die de kans op het ontwikkelen van een lage rughernia vergroten:

  • Eerder episodes van lage rugklachten
  • Leeftijd
  • Lichaamslengte > 1.80 meter
  • Roken
  • Zwaar lichamelijk werk

Behandeling lage rughernia met manuele therapie

Onze therapeuten kunnen na het onderzoek aangeven of u mogelijk last heeft van een lage rughernia. Daarbij kunnen zij d.m.v. een op maat gemaakt behandelplan de therapie starten om het genezingsproces positief te beïnvloeden.

Een manueeltherapeut is de expert op het gebied van lage rugpijn en heeft in zijn/haar opleiding extra behandelmogelijkheden aangereikt gekregen om de problemen die de hernia veroorzaken te behandelen.

Een manueel therapeut kan met mobilisaties of manipulaties van het omliggende gebied, zorgen voor een betere bewegelijkheid rondom het gebied van de hernia.

Fasciatherapie kan worden ingezet om de beweeglijkheid van de spieren, huid en omliggende structuren te verbeteren.

Dry needling kan toegepast worden om myofasciale triggerpoints zogenoemde “spierknopen” aan te prikken waardoor de functie van de rug verbeterd.

Zenuwmobilisatie-oefeningen kunnen toegepast worden om de lokale druk op de zenuw te verminderen. Dit leidt vervolgens tot minder pijn of tintelingen richting het been.

Oefentherapie kan ingezet worden om de krachtoverdrachten tussen de spieren te optimaliseren. Vaak zien we dat de rugspieren gespannen zijn omdat deze meer functie overnemen omdat dan bijvoorbeeld de buikspieren minder optimaal functioneren.

Indien nodig, kan ook de samenwerking met andere disciplines binnen de praktijk gezocht worden, bijvoorbeeld met een psychosomatisch fysiotherapeut of een osteopaat.

 

Therapeuten voor behandeling lage rughernia met manuele therapie

Kijk hier voor onze manueeltherapeuten: lage rugpijn door hernia.