Behandeling hoogsensitiviteit met craniosacraaltherapie

WAAROM HOOGSENSITIVEIT EN CRANIOSACRAAL THERAPIE?

Craniosacraal therapie brengt het zenuwstelsel met zachte, vriendelijke en respectvolle manier van aanraken tot rust. Dit bevordert het gevoel van veiligheid en een comfortabel lijf. Door het lijf te gebruiken om weer tot rust te komen, in aandacht voor jezelf. Om woorden te geven aan wat je ervaart. Om jezelf te kunnen reguleren en gereedschap te ontvangen voor als je overprikkeld raakt.

ONDERZOEK VAN HOOGSENSITIVITEIT EN CRANIOSACRAAL THERAPIE

Hoog Sensitieve Personen (HSP’s) zijn mensen die zeer gevoelig zijn voor prikkels. Indrukken komen harder binnen waardoor ze zich snel overweldigd voelen. Alsof de filter ontbreekt. Ze verwerken prikkels van binnenuit en buiten op een diep niveau.

Enerzijds is hoog gevoeligheid aangeboren. Anderzijds geldt ook dat hoog sensitiviteit te maken heeft met overtrainde voelsprieten. Een overlevingsmechanisme dat ontstaat in de kinderjaren bijvoorbeeld. Een kind ontwikkeld een bepaalde alertheid en leert zichzelf om met zijn aandacht naar buiten gericht te zijn. Zijn omgeving te scannen met zijn ver uitstaande voelsprieten. Hierdoor leert het kind niet om bij zichzelf te blijven en in zijn eigen kracht te staan. Het kind is een kameleon en kan zich goed aan de ander of de omgeving aanpassen. Het zenuwstelsel wat zorgt dat het overlevingsmechanisme aan gaat is goed getraind. Je staat meer “aan” en je hebt moeite om jezelf weer te reguleren naar ontspanning. Ook bij een opgelopen trauma of andere indrukwekkende levensgebeurtenissen kan je deze verschijnselen ervaren.

Tijdens een Craniosacraal sessie onderzoeken we dit HSP-mechanisme en leer je alsnog je aandacht beter naar binnen te keren en in je eigen energie te blijven. Je ervaart dat je lekker in je lijf komt te wonen. Je leert een scheiding te maken tussen wat van jou is en wat bij de ander hoort. Tevens onderzoekt de Craniosacraal therapeut of de cliënt zichzelf kan reguleren.

Doe de test op www.eszenzz-centre.nl kun je een HSP 3 in een test doen.

Behandeling hoogsensitiviteit met craniosacraaltherapie
Behandeling hoogsensitiviteit met craniosacraaltherapie

Behandeling hoogsensitiviteit met craniosacraaltherapie

Craniosacraal therapie raakt het lichaam aan met zachte, vriendelijke en respectvolle technieken. In verbinding afgestemd op de cliënt wordt de behandeling ondersteund middels een dialoog. Daardoor komt het zenuwstelsel meer tot rust en is er geen overprikkeling meer. De therapeut gaat samen met de cliënt de zelfregulatie oefeningen doornemen zodat deze kan toepassen in zijn/thuissituatie. Tevens wordt er gekeken naar je grenzen wanneer neem je deze waar hoe kan je ze beter bewaken. Dit vraagt soms om andere communicatie technieken.

VOOR WELKE KLACHTEN ZOEK JE CONTACT?

De hoog gevoelige persoon zal zichzelf herkennen in de volgende eigenschappen:

 • Nemen de omgeving, gedrag van mensen gedetailleerder, subtieler en intenser waar.
 • Erg gevoelig voor externe prikkels; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak
 • Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken
 • Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
 • Voelen stemmingen en sferen goed aan
 • Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek
 • Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren
 • Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur
 • Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet
 • Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch
 • Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden
 • Zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven
 • Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.
 • Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen.

Mochten je klachten er niet bij staan neem dan contact op!

Als een natuurlijke bescherming is de meerderheid van de HSP’ers introvert. Toch bestaan er ook extraverte HSP’ers, ongeveer dertig procent. Hoog sensitieve mensen hebben doorgaans meer last van omgevingsfactoren als GSM-straling en luchtvervuiling. Veel hebben een allergie voor voeding of grassen, pollen. En kunnen soms heftig reageren op kunstmatige stoffen die tegenwoordig aan veel voedingsmiddelen zijn toegevoegd.

Niet de hoog gevoeligheid op zich doet zich als storingsbron gelden. Het is de strijd tegen de storende zelfwaarneming en de aanpassing aan de anderen, die heel verschillende gevolgen meebrengen. Om te beginnen verlies je het eigen lichaam uit het oog, waarmee de eigen behoeften uit het zicht raken. Je neemt het lichaam alleen nog waar wanneer het je stoort. Behoeften kunnen zich dan slechts vertraagd als lichamelijke symptomen en pijn kenbaar maken. Zo kunnen aandoeningen ontstaan die vaak chronisch worden.”

OORZAKEN HOOGSENSITIVITEIT

Enerzijds is hoog gevoeligheid aangeboren. Anderzijds geldt ook dat hoog sensitiviteit te maken heeft met overtrainde voelsprieten. Een overlevingsmechanisme dat ontstaat in de kinderjaren bijvoorbeeld.  Een kind ontwikkelt een bepaalde alertheid en leert zichzelf om met zijn aandacht naar buiten gericht te zijn. Zijn omgeving te scannen met zijn ver uitstaande voelsprieten. Hierdoor leert het kind niet om bij zichzelf te blijven en in zijn eigen kracht te staan. Het kind is een kameleon en kan zich goed aan de ander of omgeving aanpassen. Het zenuwstelsel wat zorgt dat het overlevingsmechanisme aan gaat is goed getraind. Je staat meer “aan” en je hebt moeite om jezelf weer te reguleren naar ontspanning. Ook bij een opgelopen trauma kan je deze verschijnselen ervaren.

VERWIJZING/VERGOEDING/TARIEVEN

U heeft voor een Craniosacraal behandeling geen verwijzing nodig. De Craniosacraal therapie valt onder uw aanvullende verzekering. Vaak valt de Craniosacraal therapie onder ‘Alternatieve geneeswijzen’. De behandeling duurt een uur.

Het tarief van de behandeling is €90,- per uur.

 

CRANIOSACRAAL THERAPEUT BIJ HOOG GEVOELIGHEID

Kijk hier voor onze craniosacraaltherapeuten: craniosacraaltherapie bij hoog gevoeligheid.