Behandeling hoofdpijnklachten met osteopathie

Waarom osteopathie bij hoofdpijnklachten?

Hoofdpijnklachten zijn een van de meest voorkomende fysieke klachten waarvoor cliënten zich melden bij de huisarts, fysiotherapeut of osteopaat. De symptomen kunnen zeer divers zijn, van een stekende pijn tot een zeurende, moeilijk te definiëren vermoeiende pijn.
Wanneer u hoofdpijnklachten ervaart kan de oorzaak van deze klachten ook in deze regio zijn gelegen. Het is echter ook mogelijk dat de oorzaak van de klachten elders in het lijf gelegen zijn. De osteopaat zal op zoek gaan naar de oorzaak en deze behandelen.

Onderzoek osteopathie bij hoofdpijnklachten

Behandeling hoofdpijnklachten met osteopathie
Behandeling hoofdpijnklachten met osteopathie

Er wordt altijd gestart met een vraaggesprek waarin de klachten op een rij gezet worden. Sinds wanneer zijn de klachten er? Is er een ontstaansmoment? Hoe zijn de klachten sindsdien ontwikkeld? Zijn er nog andere klachten lokaal, in de regio of elders in het lichaam?
Wanneer er een duidelijk beeld van de klacht is gemaakt wordt beredeneerd of het noodzakelijk is dat een arts meekijkt met deze klachten. Ook bij twijfel zal er contact opgenomen worden met de huisarts ter overleg.
Aansluitend zal er een lichamelijk onderzoek worden gedaan om te bepalen wat de klachten veroorzaakt. Dit wordt gedaan door het uitvoeren van zogenaamde provocatietesten.
Tot slot wordt gekeken of de structuur zelf de oorzaak van de klachten is of dat deze een reactie is op een ander oorzakelijk probleem elders in het lichaam.
Omdat er sprake kan zijn van een eenvoudig, eenzijdig probleem maar ook van een meer complex uitgebreid probleem zal het onderzoek soms in enkele minuten afgerond kunnen worden en soms tot een half uur duren.
Na het afronden van het onderzoek wordt de osteopatische diagnose geformuleerd en besproken. Ook krijgt u een behandelvoorstel, en wanneer u hiermee akkoord gaat, wordt direct aan de behandeling begonnen.

Behandeling hoofdpijnklachten met osteopathie

Door de vele verschillende oorzaken van hoofdpijnklachten is ook de behandeling bij hoofdpijnklachten erg divers. Deze zijn echter op te delen in twee gebieden. Zo zal lokaal de pijn behandeld worden in het weefsel dat de klachten veroorzaakt (denk aan zenuw, spier, bot, bindweefsel, huidweefsel, etc.). De osteopaat zal daar het weefsel ontspannen, de doorbloeding verbeteren en stress uit de omgeving op de structuur weg te nemen. Dat zal ervoor zorgen dat de pijnklacht minder wordt.

Daarnaast zal de osteopaat de mogelijke veroorzaker uit de omgeving behandelen. In de keten van bewegen kan het zijn dat bijvoorbeeld bekkenklachten ervoor zorgen dat de rug zich anders gaat bewegen en uiteindelijk in de nek ervoor zorgt dat de klachten richting het hoofd uitstralen tot een hoofdpijn. Vanzelfsprekend zal de osteopaat dan ook het bekken behandelen.Vaak worden de klachten op beide gebieden behandeld.


Voor welke klachten zoekt u contact?

 • Scherpe hoofdpijn boven de wenkbrauwen.
 • Doffe hoofdpijn in heel het hoofd met het gevoel van een hoge druk.
 • Hoofdpijn achterop het hoofd gepaard met nekstijfheid of pijn
 • Het gevoel van een strakke band rond het hoofd.
 • Hoofdpijn waarmee u opstaat en tijdens een werkdag steevast langzaam toeneemt.
 • Andere vormen van hoofdpijn.

Oorzaken van Hoofdpijnklachten

 • Gespannen spieren in de nek of op de schedel
 • Stijve gewrichten in de nek of schoudergordel
 • Verkeerde ademhaling
 • Problemen met de kaken (tandenknarsen, klemmen, etc.)
 • Stress,
 • Etc.

Verwijzing/vergoeding/tarieven

U kunt zonder verwijzing van uw huisarts of specialist terecht voor een onderzoek en / of behandeling osteopathie. Alle osteopaten die werkzaam zijn bij Sens Gezondheidszorg® voldoen aan de eisen die gesteld worden door de zorgverzekeraar om in aanmerking te komen voor (gedeeltelijke) vergoeding.

De behandeling van hoofdpijnklachten door een osteopaat vallen onder de aanvullende verzekering (alternatieve geneeswijze of beweegzorg). Bent u niet aanvullend verzekerd dan zijn de kosten voor uw eigen rekening.


Osteopaten bij hoofdpijnklachten:

Kijk hier voor onze osteopaten: osteopathie bij hoofdpijn.