Behandeling ‘aan staan’ met psychosomatische fysiotherapie

Wat wordt bedoeld met ‘aan staan’?

Als je praat over “aan staan” dan snapt iedereen wel wat je bedoelt.
Het is een actieve en alerte staat van zijn, wat als onprettig wordt ervaren.
Zelfs in de nacht ervaren mensen dan juist nog activiteit en onrust. Bij het wakker worden is de energie laag.
“Overprikkeld zijn” is een andere omschrijving die ook veel gebruikt wordt.

Je kan het vergelijken met de versnellingen van een auto. Het terugschakelen lukt niet meer en het lijkt wel alsof je in de snelste versnelling blijft hangen terwijl je niet zo veel gas of tempo nodig hebt.

Met andere woorden: als je zit te Netflixen op de bank, hoef je dat niet in de vijfde versnelling te doen. Dat kan ook in de eerste. Blijf je in de vijfde staan, dan zal je niet lekker kunnen zitten en ook nog de serie goed kunnen bekijken.

De klachten die hierbij kunnen horen zijn: drukkende pijn op de borst, hoge ademhaling, bewegelijke ledematen, hoofdpijn, zenuwachtig zijn, vermoeidheid, pijnlijke spieren, een kort lontje hebben en slecht slapen.

Wat kunnen oorzaken zijn

Grootste oorzaak is het niet voldoende kunnen ontspannen en/of niet weten hoe te moeten ontspannen. Ook geen duidelijke grenzen kunnen aangeven, kan er voor zorgen dat iemand constant bezig blijft. Ook FOMO ( fear of missing out) en het niks willen missen wat er in de wereld of op Social media gebeurt, kan er aan bijdragen.
Je geest en lichaam raken hierdoor over belast. Je kan hierdoor stresshormonen aanmaken en je zenuwstelsel komt niet tot rust en herstel.

Onderzoek bij aan staan

Het onderzoek zal vooral bestaan uit het in kaart brengen van je klachten, wat je op een dag doet en hoe je je leven hebt ingericht.
Dit kan ondersteunt worden met het invullen van vragenlijsten.
Verder kan de fysiotherapie het lichaam onderzoeken op spanning en lichaamsgevoel.

Hoe kan psychosomatische fysiotherapie hierbij helpen?

Behandeling aan staan met psychosomatische fysiotherapie
Behandeling aan staan met psychosomatische fysiotherapie

Een psychosomatische fysiotherapeut leert je weer tot ontspanning te komen en meer contact te krijgen met je lichaam.
Je gaat samen onderzoeken wat ontspanning is en hoe dat voelt voor jou. Dit kan met ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, coaching en communicerende massage.
Verder kan de fysiotherapeut meekijken in je dagelijks leven en hoe je daar meer balans in kan brengen.
Naast het ontspannen, wordt ook aandacht gegeven aan het opbouwen van de conditie en belastbaarheid door middel van bewegen en sporten.

De begeleiding bestaat uit drie fases:

  1. Tot rust komen
  2. Stabiliseren van de situatie
  3. Opbouwfase

VERWIJZING/VERGOEDING/TARIEVEN

Er is geen verwijzing nodig voor de behandeling, maar het mag wel. Alle therapeuten die werkzaam zijn bij Sens Gezondheidszorg® voldoen aan de eisen die gesteld worden door de zorgverzekeraar om in aanmerking te komen voor DTF (Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie).

De behandeling door de gespecialiseerd psychosomatisch fysiotherapeut valt onder de vergoeding fysiotherapie in uw aanvullende pakket. Bent u niet aanvullend verzekerd dan zijn de kosten voor eigen rekening.

Psychosomatische fysiotherapeuten bij aan staan

Kijk hier voor onze psychosomatische fysiotherapeuten: psychosomatische fysiotherapie bij aan staan.