Cora Wiersma
Psychosomatisch fysiotherapeut en mindfulnesstrainer
Mijn naam is Cora Wiersma. In 1980 ben ik afgestudeerd als algemeen Fysiotherapeut en ben ik gaan werken in het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Al vanaf het begin ben ik geïnteresseerd geweest in de verschillende manieren waarop mensen kunnen omgaan met hun klachten. Hoe komt het dat een beperking door de een als een ernstige handicap wordt ervaren en door de ander als een uitdaging wordt gezien? Daarbij speelt de manier waarop je naar jezelf kijkt een rol en dus ook de verwachtingen die je hebt in je leven. Omdat mij dit heel erg fascineert, ben ik op zoek gegaan naar behandelmethoden die de gehele mens benaderen, zowel lichamelijk, als psychisch, als emotioneel. Ik heb verschillende cursussen gevolgd in shiatzu massage, acupressuur en polariteitsmassage en heb de opleiding gedaan voor yoga lerares. Naast het fysiotherapeutisch werk in het ziekenhuis werkte ik een aantal jaren als yogalerares en polariteitstherapeut.
Vanaf de oprichting van het ‘Revalidatiecentrum Leijpark Tilburg’ in 1998, ben ik daar 32 uur gaan werken als fysiotherapeut in de revalidatie. Mijn specialisaties waren vooral longrevalidatie, orthopedie en reumatische aandoeningen.
In 2004 begon ik met de opleiding voor bedrijfsfysiotherapie en vond ik werk in een interventiebedrijf voor arbeidsreïntegratie. Hierbij ging het vooral om mensen te begeleiden bij de terugkeer naar hun werk, nadat zij door ziekte of een burn-out uit het arbeidsproces waren geraakt. Ik kwam nu in aanraking met veel psychische klachten en welke belemmeringen die gaven om ‘normaal’ te kunnen functioneren. Opnieuw was ik gefascineerd door de wisselwerking tussen de lichamelijke en psychische klachten.
In 2005 ben ik in een particuliere praktijk in Tilburg gaan werken, met als eerste taak om beweeggroepen op te zetten voor mensen met COPD. Vooral het begeleiden rondom een chronische aandoening en hoe daarmee om te gaan, past erg in mijn straatje. Het vraagt veel psychische kracht en zelfinzicht om een zinvol leven te leiden met een chronische aandoening.
In 2007 ben ik dan eindelijk begonnen aan de specialisatie voor Psychosomatische Fysiotherapie en daar vielen een heleboel eerdere ervaringen voor mij op zijn plek. Vanaf 2010 ben ik werkzaam als afgestudeerd Psychosomatisch Fysiotherapeut.
In de afgelopen jaren heb ik een integrale behandelvorm ontwikkeld die gebaseerd is op de coaching en psychosomatische behandeltechnieken, maar ook elementen in zich heeft uit de yoga en oosterse massage. In het laatste jaar heb ik dit aangevuld met technieken uit de mindfulness en de ACT (acceptence and commitment therapy), een toepassing van mindfulness voor mensen met chronische pijn.
Bij de intake ga ik samen met de patiënt op zoek naar wat de klacht precies betekent en op welke manier deze een belemmering vormt. Niet alleen lichamelijk, maar ook welke gedachten zijn belemmerend en welke emoties spelen een rol? Op basis daarvan maken we een plan. Hierbij kunnen massagetechnieken en ontspanningstechnieken gebruikt worden voor meer lichaamsbewustwording. Maar ook NLP en coaching zet ik in, om het leerproces te ondersteunen. Het gaat er om dat u weer invloed krijgt op uw eigen gezondheid; zo zal u na het volgen van de therapie in staat zijn uw klachten te begrijpen, en u zult kunnen omgaan met deze klachten.
Gevolgde nascholing en specialisaties binnen de fysiotherapie:
- Fysiotherapie bij COPD en Astma
- Fysiotherapie bij Reuma en Bechterew
- 3 jarige opleiding tot polariteitstherapeut
- 3 jarige opleiding tot yogalerares
- 3 jarige specialisatie Psychosomatische fysiotherapie bij het IPT te Amsterdam
- ACT, acceptance and commitment therapy
- De mindfull Fysiotherapeut bij Psychfysio.
- Lichaamsbewustzijn als tool tijdens de fysiotherapeutische behandeling
- Motivatonal interviewing en oplossingsgericht coachen
- Mobilizing awareness, deel 1
- ACT bij ernstige SOLK